Hallandsposten

Våga en ny idé – en där själva livet är meningen

-

SKOLA/SAMHÄLLE. Vi odlar just nu en kollektiv rädsla så stor att vi går helt vilse och glömmer det viktigaste av allt, livet. Vi är rädda för skolresult­aten, sjukdomar, miljön, varandra, rädda för fattiga och rika.

NÄR JAG HÖR utbildning­spolitiken debatteras så tänker jag att oavsett miljardern­a vi stoppar in i systemet så kommer vi inte lyckas! Detta handlar inte om att vi vill barn illa, det är bara det att vi vuxna som tar besluten kring våra barn mår illa. Vi är rädda! Därför blir inte skolan den plattform för lust, liv och lärande som vi önskar att den vore. Det blir snarare ett gigantiskt prov på 15 år som måste fixas till varje pris. Barns lust byts snabbt ut mot rädsla. Varje vecka präglas av oro att inte fixa läxan, provet, betygen, att fixa skolan!

Alla går runt och är rädda att man inte ska klara något man inte ens vet vad det är man ska klara! Inte ens vi vuxna i skolan vet, för vi bara kör på som rädda höns. Vi har inte heller lärt oss konsten att leva. Vi har lärt oss att överleva och att vara en kugge i ett maskineri. Vi tittar på forskning som klart visar sambandet att ”fixar” inte barnen skolan så går det sämre för dem i framtiden. Vi skriker mer skola, läxor, betyg, prov! Men vad är det egentligen våra barn inte kommer att fixa? Är att lyckas i dagens samhälle verkligen det friska? Kan det verkligen vara så när vi blir allt mer sönderstre­ssade och deprimerad­e? Vi sjukskrive­r oss och mår allt sämre trots att vi har mer tillgångar i dag än någonsin. Stoppar politiker in ännu mer miljarder i ett sjukt system så kommer människor bara bli än sjukare.

VI MÅSTE VÅGA oss på en ny idé! En idé där själva livet är meningen. Där barnen går till skolan för livets skull. En värld där vi får lov att leva utan ett påhittat facit. En värld där vi kan få vara fria från oro, stress och jakten på det som inte finns. En skola där vi hjälper barnen att växa inifrån och ut och inte tvärtom.

Martina

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? I CENTRUM. Vi måste våga satsa på "en skola där vi hjälper barnen att växa inifrån och ut och inte tvärtom", menar insändarsk­ribenten.
Bild: TT/ARKIV I CENTRUM. Vi måste våga satsa på "en skola där vi hjälper barnen att växa inifrån och ut och inte tvärtom", menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden