Hallandsposten

Rätt till skolgång

SVERIGE: MÅNGA ENSAMKOMMA­NDE FASTNAR I MISSBRUK

-

– Det här är killar som kan väldigt bra svenska, som varit inne i systemet, men som efter avslagen drivs in i kriminalit­et, säger polisen Christian Frödén.

Tusentals ensamkomma­nde kan få en ny möjlighet att stanna i Sverige och gå på gymnasiet, efter att Migrations­överdomsto­len nyligen gav den hårt kritiserad­e nya gymnasiela­gen grönt ljus.

Det handlar om ungdomar som sökte asyl när de var under 18 år, men som i väntan på besked fyllt 18 år och vill få plugga klart exempelvis gymnasiet.

MEN FÖR EN del av dem som omfattas av lagen, ingen vet hur många, har den långa asylproces­sen helt brutit ner allt hopp och all vilja om att skapa sig ett nytt liv i Sverige.

De lever på gatan, i drogmissbr­uk och kriminalit­et.

– I måndags på Plattan ser vi en kille som står och håller kontakt i narkotikas­yfte. Det är en afghansk kille som fyllt 19 år, fått alla avslag och väntar på sista avgörandet. Och det är som att se ett skelett. Det fanns inget hull över huvud taget. Känslan var som man föreställe­r sig en lägerfånge, berättar polisen Christian Frödén som jobbar med ensamkomma­nde i Stockholm.

Han beskriver det hela som ”en typisk bild” som möter polisen i Stockholms city.

– Det har blivit mycket vanligare, säger han.

Även i Göteborg har gruppen ensamkomma­nde som lever under svåra förhålland­en växt.

– Det ser vi när vi jobbar ute på stan. Mängden personer som befinner sig i olika former av processer med öppna ärenden hos Migrations­verket och som driver runt, den har ökat, säger Mikael Holmgren, biträdande chef på gränspolis­en i region Väst.

FALLGROPAR­NA UNDER DEN utdragna asylproces­sen är många, säger Christian Frödén.

– Dels åker de dit på narkotika. ”Bara för att slippa tänka”, är den klassiska kommentare­n man har. Man vill inte ha en kick av drogerna, man vill bara glömma det som pressar på hela tiden, och det är ju asylutredn­ingen – ”ska jag få

 ??  ?? MÅNGA SOM HAMNAT FEL. Flera av de tusentals ensamkomma­nde som omfattas av den nya gymnasiela­gen lever begå brott. Men under den här resan har man fallit in i olika typer av narkotikah­antering – och brottsligh­et kopplat till
MÅNGA SOM HAMNAT FEL. Flera av de tusentals ensamkomma­nde som omfattas av den nya gymnasiela­gen lever begå brott. Men under den här resan har man fallit in i olika typer av narkotikah­antering – och brottsligh­et kopplat till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden