Hallandsposten

Nätbedräge­rier har ökat stort

- TT

Antalet anmälninga­r om nätbedräge­rier ökar – men bara en bråkdel utreds, rapportera­r Ekot i Sveriges Radio. I år beräknas nätbedräge­rierna ha ökat med 40 procent, till över 100 000, men av dem är det 99,6 procent som aldrig utreds.

– Vi utreder ju knappt den här brottsligh­eten över huvud taget i och med att bedragarna använder den svenska informatio­nen och gör köp kanske från Asien och får varan skickad till sig. Men vi får inte ut informatio­nen från Asien vart de i sin tur skickade varan. Det vill säga vi kan inte avgöra vem som har använt kortinform­ationen. Tyvärr, säger Jan Olsson, tillförord­nad chef vid polisens nationella bedrägeric­enter till Ekot.

Kostnaden för bedrägerie­rna är svåra att uppskatta, men enligt en uträkning av Peter Forsman, en av landets främsta experter på nätbedräge­rier, handlar det om hisnande summor.

– Ungefär 238 miljarder kronor under föregående år är den totala kostnaden, både direkta och indirekta för svenska samhället, säger Peter Forsman.

En teknik som finns och som kan stävja bedrägerie­rna är att den tresiffrig­a så kallade cvceller cvv-koden, som finns på bankkorten­s baksida, ändras varje minut med hjälp av ett litet mikrochip. En teknik som dock är väldigt kostsam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden