Hallandsposten

– lever på gatan

- ANJA HAGLUND/TT

stanna eller inte”, säger Christian Frödén.

Många klarar heller inte omställnin­gen som sker på 18-årsdagen, då socialtjän­stens ansvar upphör.

– Då drivs man ut i ett gatuliv, då ska man bo runt hos kompisar vilket inte funkar så länge, man bor på Centralsta­tionen vissa timmar, där rasar många. Hur ska man överleva och få pengar? Där menar jag att man drivs in en kriminalit­et som oftast är stöldbrott­slighet och narkotikaf­örsäljning, säger Christian Frödén.

I en tillvaro av tunga droger och brottslig verksamhet är risken stor att viljan till utbildning upphör.

– Det finns en grupp som inte har något intresse av att gå i skolan. Den långa ovissheten gör tyvärr att en del gett upp, de har inte orkat med. De har hamnat i de här gängen, de har hamnat i drogmissbr­uk. Det är tragiskt, säger Johnny Samuelsson, ordförande i Riksföreni­ngen gode män och vårdnadsha­vare (RGMV).

Men många av dem hade kanske hamnat där i alla fall, säger Mikael Holmgren.

– Jag är inte så säker på att det har med utdragna processer eller gymnasiela­gen att göra. Av dem som kom hit 2015, när vi hade ett väldigt stort inflöde av flyktingar, var det redan då en viss procent som sysslade med den typen av verksamhet, som springer på stan, sysslar med droger och allsköns kriminalit­et, säger han.

OM DEN HÄR gruppen ska kunna ta sig in i systemet igen krävs mycket stöd från samhället, framhåller Christian Frödén.

– De flesta har en välfungera­nde svenska, en majoritet har pluggat och har haft ett starkt driv att acklimatis­era sig. Bara man kan få stödet och få saker och ting på plats igen – någonstans att bo, en trygg ram med skolgång, kontakt med svenskar – då har jag gott hopp. Men samtidigt är det många som levt ett slitigt liv, och en del är nog faktiskt rätt så körda när man går ner i tungt opiatmissb­ruk.

Bland dem som saknar förmåga att styra upp livet igen kommer många sannolikt att stanna i landet illegalt, bedömer de som TT talat med.

– Det här är ofta söner som skickats ut från hemlandet för att kunna bidra till familjens försörjnin­g. En del av dem som är här kan inte åka tillbaka tomhänta. Så de kommer att gå under jorden, säger Johnny Samuelsson.

Där löper de stor risk att utnyttjas av samvetslös­a arbetsgiva­re, säger Christian Frödén.

– Det blir som det fall vi nyligen såg, en kille som får sova på restaurang­golvet hos en pizzabagar­e. Han får ingen lön, men han får städa, bo där och laga mat. Det är en typisk grej som jag tror kommer att växa. Det är ganska elaka individer som drar nytta av den här gruppen som inte har någonstans att bo, säger han.

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/ YVONNE ÅSELL/TT ?? idag på gatan i missbruk och kriminalit­et. ”De flesta av de här killarna kom hit för att skapa sig en framtid, inte för att den”, säger polisen Christian Frödén.
Bild: FREDRIK PERSSON/ YVONNE ÅSELL/TT idag på gatan i missbruk och kriminalit­et. ”De flesta av de här killarna kom hit för att skapa sig en framtid, inte för att den”, säger polisen Christian Frödén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden