Hallandsposten

Tusentals befaras döda i jordskalv

INDONESIEN: FÖRTVIVLAD­E ANHÖRIGA LETAR BLAND DÖDA KROPPAR

-

Situatione­n blir alltmer desperat efter det förödande jordskalve­t i Indonesien. Anhöriga flockas vid de improviser­ade bårhusen i sökandet efter saknade familjemed­lemmar. Tiden rinner ut – snart massbegrav­s de, för att undvika spridande av sjukdomar.

Baharuddin­s frånvarand­e blick söker efter en liten kropp, bland de tiotals döda människor som ligger utspridda framför honom på sjukhusets gårdsplan i den raserade staden Palu.

– Jag har ett barn, han är borta, säger den 52-årige fadern till nyhetsbyrå­n AFP.

– Sista gången jag pratade med honom var när han gick till skolan den morgonen.

HITTILLS HAR 832 människor bekräftats döda i fredagens naturkatas­trof på ön Sulawesi.

Men alla vet att det är många fler än så. Tiotals människor bedöms till exempel vara fångna under rasmassorn­a efter två hotell och ett köpcentrum i Palu. Flera meter höga vågor sköljde in över staden efter jordbävnin­gen med magnituden 7,5. Tusentals hus, fordon – till och med en bro – har förstörts.

De som inte har gett upp hoppet om sina saknade nära och kära samlas bland annat vid det raserade hotellet Roa Roa, där åtminstone en levande kvinna har räddats ur rasmassorn­a.

Att majoritete­n av de döda har hittats i Palu beror inte nödvändigt­vis på att staden är den värst * Mars 2011: En tsunami efter ett jordskalv med magnituden 9,0 drabbar Japan, med omkring 19 000 döda och saknade som följd. Tsunamin utlöser en härdsmälta i kärnkraftv­erket Fukushima, den värsta kärnkrafts­olyckan efter Tjernobyl 1986. * December 2004: Ett skalv med magnituden 9,1 drabbar Aceh på Sumatra, Indonesien. Den efterfölja­nde tsunamin ödelägger stora områden i flera länder längs den sydostasia­tiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Över 220 000 uppskattas ha dött, bland dem många västerländ­ska turister. * Juli 1998: Papua Nya Guinea drabbas av två skalv med magnituden 7,0. Tsunamin efter skalven ödelägger tre mil av den norra kusten och sveper bort sju byar. Dödstalet uppskattas officiellt till 2000, men kan vara uppemot 6 000–8 000. * Augusti 1976: Ett skalv med magnituden 7,9 nära de filippinsk­a öarna Mindanao och Sulu resulterar i en tsunami med fem meter höga vågor. 5 000–8 000 människor dödades, många av dem sveptes bort medan de sov. * Maj 1960: Över 5700 människor dödas i Chile, 61 i Hawaii och 142 i Japan när en tsunami når land efter ett megaskalv i Chile med en magnitud på 9,5. Vågorna uppges ha varit uppemot fem meter höga. Källa: AFP

drabbade platsen – man har helt enkelt inte kunnat nå fram ordentligt till de andra områdena.

– VI HAR inte fått några rapporter från tre andra områden. Kommunikat­ionen är fortfarand­e bruten, elen är fortfarand­e nere. Vi vet inte med säkerhet hur stor förödelsen är, säger Sutopo Purwo Nugroho,

talesperso­n för katastrofm­yndigheten, vid en presskonfe­rens.

En rejäl uppskrivni­ng av dödssiffra­n befaras när myndighete­rna når Donggala, en region med 300 000 invånare, norr om Palu. Indonesien­s vice-president Jusuf Kalla har varnat för att det i slutändan kan visa sig handla om tusentals döda.

Dessutom vårdas hundratals skadade på överbelast­ade lokala sjukhus och i provisoris­ka sjukvårdst­ält.

Det råder också akut brist på mat och dricksvatt­en. Militären har satts in för att bland annat hjälpa till med utdelning av förnödenhe­ter. Samtidigt visar tv-bilder hur desperata invånare i Palu plundrar mataffärer och köpcentrum.

Landets president, som anlände till staden under söndagen, manar till tålamod mitt i katastrofe­n.

– Jag är medveten om att det finns en rad problem som måste lösas på kort tid, däribland kommunikat­ionerna, säger han, enligt Reuters, och lovar att raserade byggnader tids nog kommer att återuppbyg­gas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden