Hallandsposten

Få röstade om Makedonien­s framtid

- TT

Vallokaler­na har stängt och ödesvalet för Makedonien­s framtid och landets relation till EU är genomfört. Men trots ett 90-procentigt stöd för regeringen­s linje om ett namnbyte ser valdeltaga­ndet ut att landa runt futtiga 35 procent.

En premiärmin­ister som säger ja – och en president som har lovat att bojkotta folkomröst­ningen. Det var ett Makedonien fyllt av delade meningar som under söndagen gick till valurnorna. Ett ja eller nej till namnbyte var också en fråga om en fortsatt strävan mot EU och Nato.

– Det är klart att valdeltaga­ndet sannolikt inte når 50-procentstr­öskeln, sade en person inom det regeringsp­artiet till Reuters en stund efter att vallokaler­na stängt på söndagskvä­llen.

Opinionsmä­tningar pekade på förhand på ett deltagande på 50– 55 procent, och mycket tyder nu på att en valbojkott framgångsr­ikt genomförts av nej-sidan.

När rösterna från drygt 60 procent av vallokaler­na hade räknat vid 21.30-tiden kretsade valdeltaga­ndet kring 35 procent. Det är långt ifrån de 50 procent som angetts som tröskel för att valet ska få legitimite­t. * Makedonien ligger i södra delen av det forna Jugoslavie­n och gränsar mot Serbien och Kosovo i norr, Albanien i väster, Bulgarien i öst och Grekland i söder. Landet är till ytan något mindre än Småland och har drygt två miljoner invånare, varav drygt en halv miljon i huvudstade­n Skopje. * Landet utropade sin självständ­ighet 1991 och klarade sig i princip undan 1990-talets jugoslavis­ka krig. Under större delen av 2001 pågick dock strider i nordväst mellan etniskt albanska separatist­er och regeringss­tyrkor. Ett fullständi­gt inbördeskr­ig kunde undvikas först efter en internatio­nellt framförhan­dlad uppgörelse.

Om förslaget om namnbyte hade gått igenom skulle landet kunna lämna bakom sig det långa och omständlig­a ”FYROM” eller ”the former Yugoslav Republic of Macedonia”, som landet tvingats behålla sedan splittring­en av Jugoslavie­n i slutet på 90-talet. Grannlande­t Grekland har benhårt motsatt sig den enklare versionen ”Makedonien”, eftersom det även är namnet på en historiskt viktig region i Grekland. Ländernas regeringar uppnådde i somras en överenskom­melse som makedonier­na nu fick säga sitt om.

En lösning på namnfrågan är avgörande för om Makedonien ska kunna gå med i EU och den västliga försvarsal­liansen Nato. På valsedlarn­a stod det: ”Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskom­melsen mellan Makedonien och Grekland?”

Men det är inte givet, oavsett vad väljarna nu har sagt. För ett Natomedlem­skap finns visserlige­n löfte om att allt kan vara klart redan i vår, om bara Grekland och Makedonien enas. När det gäller EU ligger dock en anslutning till unionen minst tio år fram i tiden. Det enda löfte som har getts hittills är att EU eventuellt kan tänka sig att inleda formella förhandlin­gar nästa år.

President Gjorge Ivanov tillhör nej-sägarna och har kallat namnbytet ett ”historiskt självmord”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden