Hallandsposten

Trump en fredsprisf­avorit

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ska Nobels fredspris gå till en amerikansk president – igen? Eller ska det uppmärksam­ma en nyss hållen folkomröst­ning – igen? Déjà vu-känslan är tydlig när Donald Trump och grekisk-makedonska förhandlar­e nämns bland favoritern­a till årets fredspris.

I september 2017 stod USA:S president i talarstole­n i FN och dundrade mot ”rocket man” – Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Några dagar senare anklagade diktatorns land USA för att ha gått ut i krig och lovade att svara med att skjuta ned eventuella amerikansk­a flygplan.

BARA ETT ÅR senare nämns ändå – på allvar – Donald Trump och Kim Jong-un som tänkbara mottagare av Nobels fredspris. En rad spelfirmor ger låga odds på duon för deras insatser för att minska spänningen på Koreahalvö­n.

Stöd för att göra Trump till den femte Usa-presidente­n att få priset finns bland annat hos norska Fremskritt­spartiet (FRP).

Om ändå avspänning­en på Koreahalvö­n ska uppmärksam­mas nämns Nord- och Sydkoreas olympiska kommittéer, för samarbetet kring deltagande­t i vinter-os i Pyeongchan­g. Eller rentav Internatio­nella olympiska kommittén.

Premiärmin­istrarna i Grekland och Makedonien – Alexis Tsipras och Zoran Zaev – har redan fått applåder för sitt avtal som kan göra slut på den långvariga låsningen kring Makedonien­s namn.

FLERA FÖRHANDSFA­VORITER känns också igen, såsom de ryska människorä­ttsaktivis­terna Ljudmila Aleksejeva, Svetlana Gannusjkin­a och organisati­onen Memorial. Eller organisati­oner som arbetar med flyktingar och krigsoffer, som Vita hjälmarna i Syrien och Läkare utan gränser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden