Hallandsposten

Alicia Vikanders liv är bortom alla drömmar

JUBILAREN: NU KAN OSCARSVINN­AREN VÄLJA SINA SAMARBETEN

- MALIN EIJDE/TT

Hon får ofta frågan om det är en dröm som har gått i uppfyllels­e. Men den som frågar så förstår inte var Alicia Vikander kommer ifrån. Hon hade aldrig ens kunnat föreställa sig ett liv som Oscarsbelö­nad skådespele­rska med filmvärlde­ns mest kända namn som sina kollegor. Trots att hon växte upp i teatermilj­ö – eller kanske just därför – såg hon den svenska skådespela­rbranschen som tillräckli­gt svår att lyckas i.

HENNES MAMMA VAR teaterskåd­espelare i Göteborg, men Alicia ville först bli dansare. Hon flyttade hemifrån som 15-åring för att gå på Kungliga balettskol­an i Stockholm. Skådespela­rdrömmarna tog över efter gymnasiet när hon fick en roll i tv-såpan Andra avenyn och hon sökte till Teaterhögs­kolan ett antal gånger.

– När jag inte kom in på Scenskolan tänkte jag att det finns andra saker jag vill göra också.

Men då, precis när hon tänkte ge * Fyller: 30 år den 3 oktober. * Gör: Skådespela­re och producent. * Utmärkelse­r i urval: Guldbaggen 2010 för bästa kvinnliga huvudroll i filmen Till det som är vackert, Oscar 2016 för bästa kvinnliga biroll i The Danish Girl, Nordic Honorary Dragon, Shooting Star award, SAG award. * Bor: Lissabon. * Familj: Gift med skådespela­ren Michael Fassbender. Mamma, pappa och fem syskon. * Så firar jag födelsedag­en: Med en god middag tillsamman­s med vänner på en restaurang i Paris. ”Sedan ska vi hyra en van och bila tillbaka till Lissabon. Det ska bli roligt att få se Portugals norra västkust.” * Om att fylla 30: ”Det som är skönt med att bli äldre är att jag har blivit lite snällare mot mig själv med åren.”

upp, var det som om en dörr öppnades. Hon gjorde en provfilmni­ng i London, fick inte jobbet, men rollbesätt­arna fick upp ögonen för

”‘I hetaste laget’, en romantisk komedi med Marilyn Monroe från 1959. Den har jag sett 25 gånger kanske. Det var en av mina favoritfil­mer när jag var barn.” * Senaste kulturuppl­evelse: ”Koreografe­n Sidi Larbi Cherkaouis föreställn­ing ’Eastman’ i Biarritz. Det var länge sedan en kulturuppl­evelse fick mitt hjärta att slå så, jag var helt knockad.” * Gör mig arg: ”Människor som inte är öppna för att lyssna.” *

henne. Det dröjde inte länge förrän Alicia fick en roll i danska A royal affair, och efter det sin första engelskspr­åkiga roll i Anna Karenina.

Ytterligar­e dörrar öppnades, men hon arbetade också hårt för framgångar­na. Under några år jobbade hon så mycket att hon knappt hann ställa ned resväskan innan det var dags att åka igen. Hon spelade in film efter film med motspelare som Jude Law, Keira Knightley, Benedict Cumberbatc­h och Julianne Moore. Ändå syntes inte mycket utåt. Filmer som inte kom ut på ett tag gjorde att hon under tre år hann med en rad produktion­er utan att befinna sig i rampljuset.

DET ÄNDRADE SIG 2015. Då hade Ex Machina och Testament of Youth premiär, liksom The Danish Girl – filmen som året därpå skulle göra henne till den första svenska skådespela­ren efter Ingrid Bergman att vinna en Oscar. Stjärna över en natt, tycktes somliga se henne som. Själv visste hon ju hur hårt och länge hon hade jobbat för framgångar­na.

Alicia Vikander talar om den märkliga känslan av ett liv i offentligh­eten, när allt som skrivs handlar om ens framgångar, utan att beröra slitet och ensamheten som också hör till.

– Jag har känt att jag inte kan klaga på något, för det går ju bra. Men det har varit en tuff resa och väldigt många motgångar ända sedan jag var 18 år och fram till nu.

Då har familjen och vännerna betytt mycket. Deras stöd och förståelse har hjälpt henne att stå pall, säger hon. I dag har Alicia Vikander en position där hon kan välja sina projekt själv. Bra manus, förstås, men också intressant­a samarbeten. I stället för scenskolan har arbetet varit hennes utbildning. Och numera får hon jobba med filmbransc­hens främsta namn, allt från ljussättar­e och fotografer till skådespela­re och regissörer. Producentr­ollen ger också större möjlighete­r att påverka projekt från start.

– Att få skapa film från grunden har mer och mer blivit min stora passion. Min drivkraft ter sig kanske lite annorlunda numera. Jag tänker inte bara på vilka roller jag vill göra utan vilka historier, vilka rum vill jag skapa, vilka konstellat­ioner av fantastisk­a människor jag vill jobba med.

Hon har en skådespela­rkarriär som är få förunnat. Men bakom framgångar­na finns också år av slit och tvivel för Alicia Vikander.

ÄNTLIGEN HAR HON också ett ”riktigt” hem, i Lissabon dit hon och hennes man, skådespela­ren Michael Fassbender, har flyttat. Det varma klimatet, makens surfintres­se och Brexit var tre anledninga­r till valet av land, och Alicia stormtrivs. Har du några okända intressen?

– Jag har börjat spela boule! Det har jag spenderat mycket tid med nu i sommar. Och jag har haft typ tre veckor hemma i sommar då jag i stort sett bara har lagat mat. Jag har en stenugn utomhus där jag gör pizzor, och jag har tillbringa­t mycket tid med att bara gå omkring. Det är den bästa semestern, haha.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? VALFRIHET. Alicia Vikander har en karriär som de flesta skådespela­re drömmer om. ”Nu kan jag välja vad jag vill göra”, säger hon.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL VALFRIHET. Alicia Vikander har en karriär som de flesta skådespela­re drömmer om. ”Nu kan jag välja vad jag vill göra”, säger hon.
 ??  ?? Favoritfil­m:
Favoritfil­m:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden