Hallandsposten

KULTUR. Danmarks nationalsk­ald Kim Larsen är död

-

Efter en tids kamp mot cancer har den folkkäre danske artisten Kim Larsen avlidit. Han blev 72 år. – Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss, säger svenske kollegan Mats Ronander.

Larsen somnade in på söndagen, uppger hans agent Jørn Jeppesen i ett pressmedde­lande.

”Å familjen Larsens vägnar är det med stor sorg som jag meddelar att Kim Larsen somnade in i morse efter en längre tids sjukdom”, skriver han och fortsätter:

”Kim Larsen var i sin sista stund omgiven av sin fru Liselotte och sina sex barn Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui.”

ENLIGT FAMILJEN SKA begravning­en ske ”i absolut tystnad och helt privat”.

Danmarks kulturmini­ster Mette Bock kommentera­r artistens död på Twitter.

”Nationalsk­alden Kim Larsen är död – men hans musik lever vidare i oss alla. Det är vi djupt tacksamma för. Ära vare Kim Larsens minne”, skriver hon.

Den danska public service-kanalen TV2 ställer om sin tablå och kommer att visa filmen ”Midt om natten” (1984), som Kim Larsen både skrev och skådespela­de i.

I januari i år meddelade Kim Larsen att han drabbats av prostataca­ncer och tvingades ställa in flera konserter på sin kommande turné.

”Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen”, skrev han då i ett inlägg på Facebook.

LARSEN LYCKADES ÅTERVÄNDA och när han spelade på Tivoli i Köpenhamn i somras tvingades nöjesparke­n stänga sina grindar på grund av publiktryc­ket. Den 20 juli uppträdde han inför ett utsålt Trädgårn i Göteborg och dagen därpå inför storpublik i Folkets park i Malmö – klassisk Larsen-mark, då hans band Gasolin gjorde sin sista konsert just där år 1978.

I augusti genomförde han en sittande konsert på festivalen Smukfest i Skanderbor­g och slog publikreko­rd, skriver nyhetsbyrå­n Ritzau.

Den svenske artisten Mats Ronander, som samarbetat med Larsen tar emot dödsbudet med sorg.

– Jag kommer att sakna honom väldigt mycket, vi var goda vänner och det här är hemskt tråkigt att höra, säger han till TT.

I låten ”Gör mig lycklig nu” (1992) sjöng de två duett.

– Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss.

Kim Larsen blev Danmarks största ledande stjärna när han slog igenom i bandet Gasolin, säger den svenska musikjourn­alisten Stefan Wermelin.

– Han var en stor inspiratio­nskälla för många andra band. Det var ett stadionroc­kband fast med ett annat stuk. Bra, melodiska rocklåtar, bra utstrålnin­g och en bra sångare med väldigt karismatis­k röst, säger han.

”Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss.”

vän och kollega

 ?? Bild: KARLSEN, ANETTE ?? MATS RONANDER, STORHET. Kim Larsen avled i går efter en tids kamp mot cancer. Han blev 72 år gammal.
Bild: KARLSEN, ANETTE MATS RONANDER, STORHET. Kim Larsen avled i går efter en tids kamp mot cancer. Han blev 72 år gammal.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden