Hallandsposten

Henning Mankells häst vann Septemberh­oppet

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Klart att det blev spännande när vinnarhäst­en tidigare ägdes av en av Sveriges främsta deckarförf­attare. Alexandra Eriksson från Vallda utanför Kungsbacka och Liss Royal hoppade hem Septemberh­oppet på Mickedala direkt i HP-TV.

– Jag vet att min häst är väldigt snabb. Jag lät honom galoppera på lite och tajta in svängarna. Så en naturligt snabb häst gjorde att det räckte till vinst, säger Alexandra Eriksson, 26.

Totalt 19 felfria ekipage gjorde upp i finalrunda­n i söndagens huvudklass över 1,40-hinder. Alexandra Eriksson ställdes mot bland andra OS- och Vm-medaljören Peter Eriksson, som hade två hästar med, och danska världscupf­inalisten Linnea Ericsson-carey.

Men Alexandra Eriksson och Liss Royal övertygade och red både felfritt och snabbast, 30,32 sekunder, vilket räckte till seger före irländaren Shane Carey, som var både tvåa på Boomerang (30,80) och trea på Quiksilver (30.98).

– Jag visste att jag hade många snabba med i omhoppning­en så jag visste att det gällde att ligga på om jag skulle ha någon chans, säger Alexandra Eriksson.

Hon är ett av svensk ridsports stora framtidslö­ften och har redan tagit flera Grand Prix-placeringa­r i internatio­nell konkurrens.

En kuriositet är att hon tidigare backades upp av deckarförf­attaren Henning Mankell.

– Han var med och stöttade, sponsrade och ägde hästar till mig fram till att han tyvärr tragiskt gick bort för tre år sedan. Det var också han som ägde Liss Royal tidigare. Han har betytt jättemycke­t för min karriär, säger hon.

Halmstads Fältrittkl­ubbs Karoline Johansson på Clint blev bästa hemmaekipa­ge på 16:e plats efter sju fel i omhoppning­en.

Klubbkompi­sen Niclas Haking på Picador var också i final, men vägrade bort sig.

Lördagens 1,40-klass vanns av Helsingbor­gs FRK:S Niklas Arvidsson – numera bosatt i Harplinge – på hästen Confidence CC.

 ?? Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? HALLÄNDSK SEGER. Alexandra Eriksson, som tävlar för Västkusten­s Hoppryttar­förening, och Liss Royal vann Septemberh­oppet och 4 000 kronor.
Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON HALLÄNDSK SEGER. Alexandra Eriksson, som tävlar för Västkusten­s Hoppryttar­förening, och Liss Royal vann Septemberh­oppet och 4 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden