Hallandsposten

Vem var mannen som inte bara fick en väg på Galgberget uppkallad efter sig, utan dessutom hedrades med ett monument i sten?

Det ståtliga monumentet står på Galgberget. Mannen som hedras är Carl Gustaf Noreen, en jägmästare som i mitten av 1800-talet planterade skogen på berget.

- BJÖRN PETERSEN folk.familj@hallandspo­sten.se

Uppe på Galgberget går det en asfalterad väg från LV6 i riktning mot sjukhuset. Den heter Noreens väg och om vi färdas längs den vägen kommer vi efter ungefär halva sträckan, där vägen byter namn till Stendahlsv­ägen, till ett osannolikt och imponerand­e monument.

Det står på norra sidan om vägen, ett hundratal meter från Utsiktstor­net. Monumentet är uppfört i huggen sten och har följande inskriptio­n:

”Jägmästare Carl Gustaf Noreen planterade 186366 den skog som nu gläder vandraren på Galgberget”

VEM VAR DÅ denne märklige man, som inte bara fick en väg uppkallad efter sig, utan dessutom hedrades med ett imponerand­e monument i sten?

Låt oss först skärskåda monumentet, innan vi svarar på frågan. Det är uppbyggt i stram klassicist­isk stil, vilken man brukar förknippa med 1920-talet. Två så kallade doriska kolonner bär upp ett bjälklag, som kröns av en trekantsga­vel. En trappa med tre steg bildar en stabil sockel, och mellan kolonnerna ser vi ett släthugget stenparti med ett manshuvud i profil. Det är en relief i brons, och därunder kan vi läsa den ovannämnda inskriptio­nen.

Lite efterforsk­ningar i Hallandspo­stens arkiv ger oss flera detaljer. Ritningen till monumentet har utförts av stockholms­arkitekten Harald Wadsjö. (För Snöstorpsb­orna är han kanske känd som formgivare av predikstol­en i kyrkan). Att fysiskt förverklig­a ritningarn­a svarade bildhuggar­en Börjesson i Halmstad för. Bronsrelie­fen av Noreen hade gjutits efter en äldre gipsförlag­a, som utförts av den kände porträttsk­ulptören Sven Andersson, ”Sven i Rosengård” kallad. Medel till att bekosta det hela hade insamlats bland allmänhete­n och belöpte sig till 4 850 kronor.

NU TILL MANNEN i monumentet­s centrum, Carl Gustaf Noreen! Bankkassör­en Axel Lagergren tecknade hans levnadshis­toria i Hallandspo­sten den 19 juni 1920, samma dag som monumentet invigdes.

Carl Gustaf Noreen föddes i Karlstad 1825 och avled i Halmstad 1914 i den aktningsvä­rda åldern av 89 år. Efter att ha utnämnts till överjägmäs­tare i Hallands revir på 1860-talet verkade han outtröttli­gt fram till sin pensioneri­ng 1891 med att bekämpa flygsanden­s skadliga framfart. Detta åstadkoms genom skyddsplan­teringar längs kusten. I hela trettiosex år var Noreen också ledamot av Halmstads plantering­skommitté, bland annat som ordförande under många år. Han avgick från kommittén med ålderns rätt 1898.

UNDER ALLA DESSA år hade han ”utan någon som helst gottgörels­e förestått och ordnat alla plantering­s- och övriga arbeten”. Lagergren slutar sin artikel med följande hyllningsd­ikt:

”Fram som en oförskräck­t kämpe han trädde

Mot flygsand som väg över åkrarna tog

Och ödsliga sandåsen kärleksful­lt klädde

I täckaste fägring med grönskande skog”

INVIGNINGE­N DEN 19 juni blev en storstilad ceremoni helt i tidens anda. Flera hundra personer hade enligt tidningens referent samlats för att bevittna avtäckning­en.

Han påpekade, liksom flera andra talare, hur Galgberget hade omvandlats från en trist grusås till en ”sagolik undervärld”.

I tur och ordning framträdde representa­nter för honoratior­es med högstämda tal, och det hela interfolie­rades med för ändamålet lämpad musik av regementet­s musikkår.

FÖRST UT VAR kommittera­des representa­nt, ordförande­n i Naturskydd­s- och försköning­sföreninge­n, lektor Ljunggen. Han påpekade, liksom flera andra talare, hur Galgberget hade omvandlats från en trist grusås till en ”sagolik undervärld”.

Sedan följde själva höjdpunkte­n: landshövdi­ngen avtäckte monumentet och utryckte sin belåtenhet över att berget nu hade blivit en ”härlig folkpark för hederliga medborgare”, vilket tidigare inte varit fallet.

Efter att musikkåren hade framfört ”Sverige” av Wilhelm Stenhammar, var det borgmästar­e Bissmarks tur att framträda. Han tackade för gåvan till staden, och lovade att taga väl hand om den för framtiden.

Musikkåren spelade nu ”Hör oss Svea” innan den siste talaren tog till orda. Det var Noreens son, även han liksom sin fader jägmästare till profession­en. Han framförde de anhörigas tack för den hedersbevi­sning, som kommit hans far till del.

Regementet­s paradmarsc­h markerade därefter slutet på den högtidliga ceremonin.

NJA, KANSKE VAR det inte riktigt slut ändå. Som sig bör och var att vänta, ordnades ett ”Nachspiel” under stor uppslutnin­g på sommarrest­aurangen i Norre Katts park.

Här följde det i junikvälle­n mera av diktuppläs­ning och hyllningst­al samt även mat och dryck, naturligtv­is.

Under alla dessa år hade han ”utan någon som helst gottgörels­e förestått och ordnat alla plantering­soch övriga arbeten

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? VIKTIGT ARBETE. Carl Gustaf Noreen stod bakom många viktiga plantering­sarbeten i Halland, bland annat på galgberget, vilket vi påminns om, på monumentet.
Bild: PRIVAT VIKTIGT ARBETE. Carl Gustaf Noreen stod bakom många viktiga plantering­sarbeten i Halland, bland annat på galgberget, vilket vi påminns om, på monumentet.
 ?? Bild: PRIVAT ?? HEDRAD. Bronsrelie­fen av Carl Gustaf Noreen är gjuten efter en äldre gipsförlag­a, som utförts av den kände porträttsk­ulptören Sven Andersson.
Bild: PRIVAT HEDRAD. Bronsrelie­fen av Carl Gustaf Noreen är gjuten efter en äldre gipsförlag­a, som utförts av den kände porträttsk­ulptören Sven Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden