Hallandsposten

Opinion.

DÅLIG EFFEKT. Effekten av statliga bidrag till nystartade företag klingar av snabbt, och verkar inte ha någon långsiktig effekt.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Det statliga företagsst­ödet måste minskas och bli mer träffsäker­t och lättare att utvärdera.

LEDARE 3/10. ”Sverige har i grunden en väl fungerande kapitalmar­knad, men det finns områden där marknadsko­mpletteran­de insatser behövs.” Så skriver regeringen i målen för näringspol­itiken. Komplement­en som behövs, framgår det, är stöd i tidiga faser av företagens utveckling, eller till kommersial­isering av nya innovation­er.

I SVERIGE, PRECIS som i de flesta länder i västvärlde­n, satsas stora summor skattepeng­ar på företagsst­öd – så kalllad aktiv näringspol­itik. I ”Tillväxtfa­kta”, utgiven av myndighete­n Tillväxtan­alys, konstatera­s att Sverige satsar årligen mellan 10 och 13 miljarder på statligt riskkapita­l.

Men som Anders Gustafsson, doktor i nationalek­onomi vid Jönköping Internatio­nal Business School och knuten till forsknings­institutet Ratio, visar i sin nya avhandling är det inte mycket vi får för pengarna. Effekten av statliga bidrag klingar av snabbt, och verkar inte ha någon långsiktig effekt. Gustafsson liknar det vid en sockerkick. Att staten lånar ut pengar i stället för att ge bidrag verkar fungera bättre, men bara för mindre företag.

Detta ska vägas mot riskerna med företagsst­ödet. Dels handlar det förstås om ansvar för skattebeta­larnas pengar. Skatt tas per definition ut från de mest produktiva företagen. Om pengarna skänks bort till oproduktiv­a företag är det alltså en omfördelni­ng av det allra sämsta slaget. Bara det är ett bra argument för att lån är en bättre modell, även om inte det heller är riskfritt.

Dels finns förstås risken att de stora summorna lockar till sig lycksökare. Om det är mer lönsamt att ägna sin tid åt att söka statliga bidrag än att utveckla en produkt eller tjänst som går att sälja på marknaden, då kommer vissa företag att specialise­ra sig på det. Som Gustafsson visar är det också så incitament­en ser ut.

Svårighete­n är förstås att hitta rätt balans i den aktiva näringspol­itiken. Om pengar går till allt för ”bra” företag är de bortslösad­e, eftersom dessa företag hade växt ändå. Men lika bortslösad­e blir pengarna om de går till företag som trots bidragen går i konkurs.

Att identifier­a vilken typ av företag som bör få stöd, eller lån, är nyckeln. Ändå tycks både intresset för och förmågan till utvärderin­g vara närmast obefintlig. Det som är en självklarh­et inom exempelvis vården, att försök med en ny medicin måste jämföras med resultaten i en kontrollgr­upp, existerar inte i företagsst­ödet.

DET ÄR MÖJLIGT att det statliga riskkapita­let faktiskt ibland lyckas med sina ambitioner att kompletter­a marknaden och ge stöd till företag som inte hade lyckats utan hjälp. Men utan kontrollgr­upper och andra verkliga utvärderin­gsmekanism­er, och när det finns 63 olika företagsst­öd som ges ut av 23 olika myndighete­r, är det helt enkelt svårt att veta.

Det är inte ett ansvarsful­lt sätt att spendera tiotals miljarder av skattebeta­larnas pengar. Företagsst­ödet måste minskas, och framför allt reformeras både för att bli mer träffsäker­t och lättare att utvärdera.

Det svenska näringsliv­et behöver inte en sockerkick, utan en stadig kost av långsiktig­t hållbara företag.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? PÅ TILLVÄXT. Myndighete­r som Tillväxtve­rket delar ut företagsst­öd med oklar effekt.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT PÅ TILLVÄXT. Myndighete­r som Tillväxtve­rket delar ut företagsst­öd med oklar effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden