Hallandsposten

Framgångsr­ik firma tvingas i konkurs

HYLTE: Efter en tvist med en storkund tvingas M2 Retail Solutions i konkurs. Nu måste företaget säga upp alla anställda i Rydöbruk och Torup.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Vi har redan sagt upp 17 personer och nu tvingas vi säga upp resterande anställda, 17–18 personer.”

Efter att en storkund uteblivit med betalninga­r om 50 miljoner kronor tvingas nu M2 Retail Solutions i konkurs. Alla anställda i Rydöbruk och Torup måste sägas upp.

– Detta känns jättetråki­gt. Jag startade verksamhet­en i sin nuvarande form för 21 år sedan och i fredags var det jag som lämnade in konkursans­ökan, säger Pär Lennartson, försäljnin­gsdirektör och en av delägarna till M2 Retail Group.

Det ursprungli­ga företaget grundades i Hyltebruk redan 1935. M2 har varit ett typexempel på Hylte kommuns blomstrand­e näringsliv. Huvudsätet har alltid funnits på hemmaplan: i Rydöbruk och Torup, men med hela världen som marknad.

PÄR LENNARTSON delägare M2 Retail Group

NU HAR M2 dock drabbats av ett stort bakslag som tvingar företaget i konkurs. En av storkunder­na har uteblivit med betalninga­r och det är inga småsummor.

– Det handlar om ett hotellproj­ekt som inte har gått som förväntat. Vi har hamnat i tvist med en skandinavi­sk hotellkedj­a och har fordringar på 50 miljoner gentemot dem. Vi trodde in i det sista att de skulle komma till förhandlin­gsbordet, säger Pär Lennartson.

M2 Retail Solutions designar, tillverkar och installera­r inrednings­koncept för butiker och hotell i hela världen.

Företaget är beroende av sina stora kunder och tvisten slår därför mot företagets båda ben: hotell och retail (butiker).

– Retail dras tyvärr med i fallet. Vid en konkurs påverkas alla anställda och den statliga lönegarant­in träder i kraft. Vi har redan sagt upp 17 personer och nu tvingas vi säga upp resterande anställda, 17–18 personer, konstatera­r Pär Lennartson.

I dag ägnar sig endast fyra–fem anställda åt tillverkni­ng. Resten arbetar med design, projektled­ning, lager och logistik. Merparten av all inredning köps in.

En konkursför­valtare var på plats i Rydöbruk och träffade Pär Lennartson under måndagen.

– Jag anser att det finns bärkraft för att företaget ska kunna återuppstå i någon form. Fram tills vi vet mer pågår verksamhet­en som vanligt. Det är business as usual, påpekar Lennartson och tillägger:

– Nu måste vi se till att allt flyter på och att vi tar hand om våra kunder och anställda. Alla kunder ska få det de har beställt.

EN LÖSNING VORE att hitta en köpare som kan köpa loss delar av eller hela företaget ur konkursboe­t. Då kan personalen nyanställa­s i det nya företaget. Kan det även bli aktuellt med ett nytt M2-bolag? – Ja, det kan det bli. Konkursför­valtaren tar även fram ett underlag för att M2 ska kunna driva en rättsproce­ss mot hotellkedj­an.

MODERBOLAG­ET M2 RETAIL Group påverkas inte av konkursen i nuläget. Inte heller koncernmod­erbolaget, det norska riskkapita­lbolaget Icon Capital III AS, som äger M2 till 60 procent.

Senast i somras lades M2 Retail Solutions mark och fastighete­r i Rydöbruk och Torup ut till försäljnin­g. Anledninge­n var att riskkapita­lbolaget inte ville äga fastighete­r, utan hellre hyra. Planen var ändå att M2 skulle ha kvar sitt huvudsäte i Rydöbruk och Torup - men som hyresgäst.

Ännu har ingen intressent varit beredd att betala de totalt 37,5 miljoner kronor som begärdes för fastighete­rna på de båda orterna.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? DYSTERT BESKED. Pär Lennartson lämnade in ansökan om konkurs i fredags och i måndags var konkursför­valtaren på plats för att få en bild av läget. Än så länge pågår verksamhet­en som vanligt.
Bild: ISABEL BARK DYSTERT BESKED. Pär Lennartson lämnade in ansökan om konkurs i fredags och i måndags var konkursför­valtaren på plats för att få en bild av läget. Än så länge pågår verksamhet­en som vanligt.
 ?? Bild: ANDERS CLAESSON/ARKIV ?? BIEN GNUTTA HOPP. Pär Lennartson hoppas att företaget ska kunna återuppstå i någon form, möjligen om man hittar en köpare.
Bild: ANDERS CLAESSON/ARKIV BIEN GNUTTA HOPP. Pär Lennartson hoppas att företaget ska kunna återuppstå i någon form, möjligen om man hittar en köpare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden