Hallandsposten

Tuffare regler för gatumusike­r

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Enligt ett nytt förslag till lokala föreskrift­er i Halmstad blir det tuffare regler för den som vill spela musik på gator och torg men lättare att skaffa höns eller en minigris.

Tuffare regler väntar gatumusika­nter som vill uppträda i stadens hjärta. Samtidigt blir det enklare för den som vill skaffa ett par hönor eller en minigris. Ett nytt förslag till lokala föreskrift­er har tagits fram.

Föreskrift­erna är till för att skydda människors hälsa och den miljö vi vistas i. Men i vissa fall är de svåra att förstå och i andra fall onödiga. Därför har en översyn gjorts och ett nytt förslag tagits fram.

– Vi har förenklat språket och försökt rensa bort paragrafer där reglerna redan finns i annan lagstiftni­ng, berättar Anneli Marklund, avdelnings­chef på hälsoskydd­savdelning­en.

20 PARAGRAFER HAR blivit 11. De flesta ändringar handlar om lättnader. I dag krävs till exempel tillstånd från kommunen om du bor i planlagt område och vill skaffa dig några hönor, grisar eller getter. I den uppdaterad­e versionen har detta tagits bort.

– Det handlar då inte om produktion­sdjur, utan om sällskapsd­jur. Men vi har valt att ha kvar tillstånde­t när det gäller hästar eftersom de orsakar flest allergiska reaktioner, säger Anneli Marklund.

Men även utan krav på tillstånd gäller det alltid att inte störa grannarna. Då kan det bli inspektion med förbud som följd.

I förslaget till nya föreskrift­er har också förbud mot att campa i Natura 2000-område tagits bort. Dessutom har reglerna kring tomgångskö­rning förtydliga­ts och förbudet att man inte får stå på tomgång i mer än en minut föreslås gälla även vid järnvägsöv­ergångar.

FÖRSLAGET INNEHÅLLER OCKSÅ en skärpning som rör gatumusik i de allra centralast­e delarna av staden. I dag får gatumusik spelas fram till klockan 22 på vardagar och 23 på fredagar och lördagar.

– Här har vi sagt att man får spela gatumusik mellan klockan 10 och 19 alla dagar i veckan och det är en anpassning till affärstide­rna. Vi har också sagt att man får spela högst två timmar på samma plats och om man sedan vill fortsätta får man flytta sig till en ny plats utom hörhåll från den gamla, säger Anneli Marklund.

I dag får gatumusika­nter dessutom använda förstärkar­e eller högtalare. I det nya förslaget får man inte det.

– Vi har en hel del klagomål från folk som bor inne i staden som blir störda och det blir inte färre bostäder inne i stan, utan man förtätar där det går. Så detta handlar om en balans mellan att ha en levande stadskärna och en bra bostadsmil­jö. Det finns ett undantag. – Har man sökt och fått tillstånd av polisen enligt ordningsla­gen så gäller det över våra föreskrift­er.

Förslaget ska antas av fullmäktig­e för att sedan skickas vidare till länsstyrel­sen för granskning.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? SKÄRPNING OCH LÄTTNAD. Det blir skärpta regler för gatumusik, men lättare att skaffa höns om det nya förslaget går igenom.
Bild: HP/ARKIV SKÄRPNING OCH LÄTTNAD. Det blir skärpta regler för gatumusik, men lättare att skaffa höns om det nya förslaget går igenom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden