Hallandsposten

Andreasson frias från misstankar

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

”Jag hoppas verkligen att vi kan släppa detta nu.” ELISABET BABIC (M)

kommunråd

Det saknas bevis för att Laholms tidigare kommunchef Peter Andreasson skulle ha efterforsk­at en källa på kommunen. JO har lagt ner förundersö­kningen om brott mot efterforsk­ningsförbu­det.

Tio personer har hörts av polisen i utredninge­n, som pågått i ett år.

– Ingen av dem har kunnat berätta om att det skett någon efterforsk­ning. Utifrån det bedömer vi att det inte finns några förutsättn­ingar att komma vidare, säger Per-ola Cullin, föredragan­de jurist vid JO.

I måndags beslutade JO Cecilia Renfors att lägga ner förundersö­kningen. Det betyder att Peter Andreasson, som inför sommaren delgavs misstanke om brott, inte längre är misstänkt och därmed inte heller riskerar åtal.

Upprinnels­en till saken är LT:S avslöjande om att läkarintyg och andra känsliga dokument om kommunanst­ällda legat åtkomliga på Laholms kommuns interna nätverk.

VID ETT MÖTE med en av de drabbade ska den dåvarande kommunchef­en Peter Andreasson ha sagt att kommunen försökt ta reda på vem som läckt till tidningen. Detta enligt en anmälan som efteråt gjordes till JO.

Myndighete­r får inte efterforsk­a vem som lämnar uppgifter med stöd av meddelarfr­iheten. Det är förbjudet enligt tryckfrihe­tsförordni­ngen, en av Sveriges grundlagar.

Peter Andreasson har hela tiden nekat till att ha sökt efter källan. Hans förklaring går ut på att det kan ha skett ett missförstå­nd, uppger Per-ola Cullin.

– Det som man eventuellt varit intressera­d av att utreda från kommunens sida var vem som lagt ut de här personalha­ndlingarna i systemet, så att de blev tillgängli­ga för andra. Det är en annan fråga än vem som gått till tidningen, säger han.

POLISEN HAR BLAND andra hört en facklig representa­nt som var med vid mötet, andra fackliga förtroende­valda som skulle ha hört samma sak vid ett senare möte samt kommunens it-chef och jurist som ingick i Peter Andreasson­s utrednings­grupp. Även en polis som Andreasson hade kontakt med i ärendet har hörts.

– Ingen har kunnat berätta om någon efterforsk­ningsåtgär­d, konstatera­r Per-ola Cullin.

Att utredninge­n höll på så länge förklarar han med att JO såg allvarligt på anmälan och att polisförhö­ren tog lång tid.

HP har utan framgång sökt Peter Andreasson och hans försvarare för en kommentar.

– Nu är förre kommunchef­en en före detta anställd. Jag hoppas verkligen att vi kan släppa detta nu, säger kommunstyr­elsens ordförande Elisabet Babic (M).

JO HAR OCKSÅ tittat på frågan om de känsliga handlingar­na som hamnade fel på kommunens server.

Cecilia Renfors drar slutsatsen att det var fråga om ett misstag av en enskild tjänsteman, som genast rättades till när det upptäcktes. Hon nöjer sig med att kommunen har vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? VÄNDER BLAD. Brottsmiss­tankarna mot Peter Andreasson har avskrivits. Elisabet Babic (M) hoppas att det sätter punkt för hela efterforsk­ningsaffär­en.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV VÄNDER BLAD. Brottsmiss­tankarna mot Peter Andreasson har avskrivits. Elisabet Babic (M) hoppas att det sätter punkt för hela efterforsk­ningsaffär­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden