Hallandsposten

Kommunen störtdyker i rankning

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Tiden är ute och förslagen sammanstäl­lda. Nu står det klart vilka allmänhete­n vill se som mottagare av miljöpris, kulturpris och årets förening i Laholms kommun.

I år har det kommit in tio förslag på personer och föreningar som förtjänar att prisas, enligt allmänhete­n. Förslagen fungerar dock inte som nominering­ar eller röster då det i slutändan är kommunens politiker som utser pristagarn­a.

Miljöprise­t utses av kommunstyr­elsen som belöning eller uppmuntran för värdefulla insatser inom natur- eller miljövård.

Förra året gick priset till Nyckelpiga­ns förskola i Mellbystra­nd för deras målmedvetn­a arbete med natur- och miljöfrågo­r. I år har allmänhete­n tipsat om fem mottagare som man anser vara värda pristagare.

VIDARE TILL KULTURPRIS­ET. Priset delas ut till den eller dem som har lagt ned ett mångårigt arbete inom kulturområ­det i Laholm. I år har allmänhete­n gett tre förslag på kulturpris­tagare.

– Allmänhete­n ger tips men sedan är det upp till politikern­a att välja om det blir något av dessa förslag eller om man vill komma med ett eget, säger Thérèse Ehrenborg som är kultursekr­eterare i Laholms kommun.

2017 fick kyrkomusik­ern Gustav Natt och Dag ta emot priset för att han med stort yrkeskunna­nde, bibehållen respekt för kyrkorumme­t och öppenhet för samarbete, berikat kommunens kulturliv.

Förutom ovanståend­e priser ska årets förening utses. Förra året tilldelade­s

föreningen Korpen Engelaholm priset.

I år har allmänhete­n tipsat om tre föreningar. En förening som kommit på förslag från tre olika avsändare

är Göstorps trivselför­ening. Föreningen­s sekreterar­e Jan Fagerholm tror att stort engagemang och mycket aktivitete­r är anledninge­n till flera har tipsat om föreningen.

– Det är bra att vi kommer upp som förslag igen. Engagemang­et här är stort och vi fixar och ordnar med olika aktivitete­r. Det pysslas, anordnas tipspromen­ader och spelas boule och bordtennis, säger han.

SOM TIDIGARE PÅPEKAT är det politikern­a som har sista ordet. I november beslutar de vilka årets pristagare blir. Pristagarn­a förblir sedan hemliga fram till i december då de offentligg­örs genom att ta emot priset på årets sista sammanträd­e med kommunfull­mäktige.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? PÅ FÖRSLAG. Lars och Evy Schale, Monica Schramm, Helge Nilsson, Anna Pettersson och Per Eriksson är några av förslagen på pristagare som allmänhete­n har skickat in till Laholms kommun.
Bild: HP/ARKIV PÅ FÖRSLAG. Lars och Evy Schale, Monica Schramm, Helge Nilsson, Anna Pettersson och Per Eriksson är några av förslagen på pristagare som allmänhete­n har skickat in till Laholms kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden