Hallandsposten

Polis döms för knuffen i arresten

- JONNA NILSSON

Den polis som åtalades för att ha knuffat en misstänkt i arresten i Halmstad döms för ofredande. Men den misstänkte får inget skadestånd utbetalat eftersom att han anses ha provocerat polisen.

Som bevisning fanns den övervaknin­gsfilm från arresten som fångade händelsefö­rloppet. Den misstänkte hade precis bara påbörjat att förhöras av polisen och en kollega när det spårade ur.

Efter att inlednings­vis ha frågat om en kopp kaffe men fått till svar att det var ett förhör, inget kafé, ska den misstänkte blivit verbalt hotfull och ”gapig”. Bland annat ska han ha kallat polisen för ”jävla hästkuk”.

Polisen säger att han vid flertalet tillfällen bett den misstänkte att sätta sig ner. När han inte självmant gjorde det fick han en knuff. Det var av säkerhetss­käl eftersom att han upplevde den misstänkte och situatione­n som hotfull, menar polisen.

I sin dom skriver tingsrätte­n att polisen genom att utdela knuffen utsatt den misstänkte för en risk att på ett okontrolle­rat sätt tappa balansen, och ”det innebär att det våld (polisen) använt sig av inte kan anses vara försvarlig­t”.

Oavsett vad som hänt tidigare under bråket befann sig inte polisen i någon nödvärnssi­tuation, och eftersom att händelsefö­rloppet var så kort är det heller inte bevisat att den misstänkte faktiskt inte hade för avsikt att sätta sig ner själv, resonerar tingsrätte­n i den fällande domen. Däremot skedde våldet efter verbal provokatio­n från den misstänkte, vilket gör att han inte anses vara berättigad till skadestånd.

Polisen ska betala dagsböter på sammanlagt 15000 kronor. Han får behålla sitt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden