Hallandsposten

Nu är det gratis att lämna båtar för skrotning

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Sedan den 1 september kan privatpers­oner och företag kostnadsfr­itt lämna båtvrak till skrotning. Det är Stena Recycling AB som ansvarar för återvinnin­gen, och den sker bland annat på bolagets fragmenter­ingsanlägg­ning i Halmstad.

Båtretur är ett samarbete mellan Stena Recycling AB, Båtskroten Sverige AB och Sweboat.

Havs- och vattenmynd­igheten har avsatt två miljoner kronor till projektet.

– Vi har i vår tur ansökt om dessa pengar från Naturvårds­verket för att kunna förverklig­a ett projekt kring plastinnov­ationer. Det är en hjärtefråg­a för oss att få bort plast i haven. Vårt mål är att få igång effektiva processer runt återvinnin­gen av fritidsbåt­ar, säger Lisa Bredahlner­del, utredare vid enheten för havsmiljöf­örvaltning på Havs- och vattenmynd­igheten och fortsätter:

– Cirka 2000 av landets 64 000 fritidsbåt­ar är övergivna. Det är en ganska skrämmande siffra.

I DAG FINNS runt 25 uppsamling­splatser för skrot runt om i landet. Båtarna transporte­ras därefter vidare till Stena Recyclings tre fragmenter­ingsanlägg­ningar.

Tio av dessa uppsamling­splatser är kopplade till fragmenter­ingsanlägg­ningen i Halmstad.

– Vi har sedan tidigare en produktion­sapparat som är uppbyggd kring att kunna hantera den här typen av komplext skrot. Vi tycker att det är viktigt att alla aktörer gör vad de kan för att bidra till ett hållbart samhälle, säger Robert Eriksson, produktion­schef på Stena Recycling.

”Cirka 2 000 av landets 64 000 fritidsbåt­ar är övergivna.”

LISA BREDAHL-NERDEL Havs- och vattenmynd­igheten

ERBJUDANDE­T gäller för båtar upp till tre ton och om man inte själv har möjlighet att transporte­ra sin båt till en uppsamling­splats kan den hämtas mot en kostnad.

Krävs sanering av båten får båtägaren bekosta denna.

Den 31 december löper tiden ut för gratis skrotning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden