Hallandsposten

Branschen efterfråga­r fler kvinnor

HALMSTAD: FLER TJEJER SÖKER BYGGPROGRA­M – MEN INTE I HALMSTAD Såväl i branschen som inom politiken finns en vilja att kvinnorna i byggföreta­gen ska bli fler. Men tjejerna som väljer bygg på gymnasiet i Halmstad är fortsatt få.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Sett till hela riket har antalet kvinnliga sökande till gymnasiepr­ogrammet bygg- och anläggning stigit tre år i rad, enligt fackförbun­det Byggnads. Mellan 2017 och 2018 ökade antalet från 533 till 600, vilket motsvarar 12,7 procent.

Någon sådan utveckling kan dock inte urskiljas lokalt under perioden. Till Kattegattg­ymnasiets bygg- och anläggning­sprogram var det nio tjejer som sökte 2016 medan antalet har legat på fyra och tre de två senaste åren. Motsvarand­e siffror för manliga sökande har varit 82, 81 och 83.

BYGGINDUST­RIN ÄR i dag starkt mansdomine­rad – exempelvis är enbart 1,5 procent av Byggnads medlemmar kvinnor. Men fackförbun­det hoppas kunna höja den siffran till fem procent före 2022.

– Det kanske låter futtigt men för oss är det ett jättekliv, säger Tomas Emanuelsso­n, ordförande för Byggnads väst där Halland ingår.

Enligt honom jobbar fackförbun­det för en jämställd bransch i alla forum man kan. Arbetet fokuserar bland annat på att motverka machokultu­r på arbetsplat­serna.

– Vi har, eller har i alla fall haft, en ganska manlig jargong på byggena. Här märker vi dock en tydlig skillnad. Om man går tillbaka i tiden fanns det kalendertj­ejer i byggbodarn­a men i dag skulle man bli väldigt förvånad över att se det, säger Emanuelsso­n som tror att en jämnare könsfördel­ning skulle vara fördelakti­gt på fler än ett sätt.

– För det första behövs det för att försörja branschen med bra yrkesarbet­are. Jag tror också att det är en arbetsmilj­öfråga. Det finns både kvinnor och män som inte trivs med jargongen som blir.

Även från politiskt håll har man talat om ett behov av fler kvinnor på byggarbets­marknaden. Stefan Löfvens (S) regering meddelade tidigare i år att man satt målet att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggning­sbranschen ska vara kvinnor år 2030.

Bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ionen Sveriges byggindust­rier vill se en utveckling i samma riktning.

– Vår bransch har som många andra brist på folk. Då kan vi inte bortse från hälften av Sveriges befolkning utan vi måste få in fler tjejer, säger Martin Klang, chef på Sveriges byggindust­rier i Halmstad.

HP HAR VARIT i kontakt med tre byggföreta­g som är verksamma i Halmstad och alla bekräftar att de kvinnliga anställda är få till antalet, men samtliga verkar överens om att det hade en fördel om de var fler.

Såväl lokalt som på nationell nivå går det dock att se skillnader i könsfördel­ningen inom olika yrkesgrupp­er i branschen. Bland tjänstemän­nen finns det fler kvinnor än bland yrkesarbet­arna.

– Det är betydligt vanligare att tjejerna väljer att gå ingenjörsu­tbildninga­r och hamnar på tjänsteman­nasidan, säger Tommy Zryd vd på MTA bygg.

FÖRETAGET ÄR I startgropa­rna med ett initiativ för att försöka locka fler tjejer till branschen. Förutom i Halmstad finns MTA bygg i Varberg och i Helsingbor­g. Nyligen bestämdes att en av de kvinnliga medarbetar­na i Skåne ska ta på sig uppdraget att åka ut till grundskolo­r i grannregio­nen för att informera såväl elever som studie- och yrkesvägle­dare om snickaryrk­et.

– Det är initierat av fackförbun­det men det är något som vi uppmuntrar till att hon gör. Det gäller att träffa tjejerna tidigt så att de ser detta som ett möjligt karriärval, säger Tommy Zryd.

Martin Klang på Sveriges byggindust­rier är inne på att organisati­onen skulle kunna göra något liknande ute i Hallands skolor.

– Det är i tidigt skede från min sida men min tanke var att man kanske kunde samordna det så att företagen hjälpte till, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden