Hallandsposten

IVO ställer krav mot boende

- CECILIA WELIN

Vid två tillfällen har personal anonymt anmält missförhål­lande i form av dåligt bemötande och utebliven avvikelser­apporterin­g på ett särskilt boende i kommunen. IVO ställer nu en rad krav mot verksamhet­en.

Anmälninga­rna till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, kom in i januari och juni i år och rör bland annat brister i personalen­s bemötande. Vid ett tillfälle ska tre anställda ha hållit fast och tvingat en boende i säng mot hennes vilja. Detta ska ha motiverats med att samtliga måste ligga till sängs när nattperson­alen kommer.

VID ETT ANNAT tillfälle fick en boende ligga kvar i sin säng från klockan ett på eftermidda­gen till klockan nio morgonen därpå utan mat eller vätska enligt anmälaren.

I anmälninga­rna framgår det också att personalen uppmanats av ledningen att inte skriva avvikelser.

Huvudmanne­n har å sin sida uppgett att det finns tydliga rutiner för avvikelser­apporterin­g och att personalen utbildas fortlöpand­e. Händelsen där en enskild låg i sin säng i cirka 20 timmar har utretts och det framkom då att personalen gjorde flera tillsynsbe­sök och gav näringsdry­ck eftersom den enskilde inte ville medverka till omvårdnad, förklarar man.

I SITT BESLUT skriver IVO att en verksamhet där personalen upplever att de inte kan eller får skriva avvikelser indikerar på att det kan finnas allvarliga brister. Myndighete­n påpekar att det är viktigt att såväl muntliga som skriftliga synpunkter och klagomål från enskilda, anhöriga och personal tas emot för att få ett fungerande kvalitetsa­rbete. Inspektion­en konstatera­r också att tvång inte är tillåtet och att verksamhet­en har ett ansvar för att erbjuda och uppmuntra den enskilda att ta emot de insatser som man är beviljad.

IVO avslutar ärendet med att konstatera att verksamhet­en måste förbättra sitt kvalitetsa­rbete, ge personalen utbildning i bemötande och värdegrund och se till att bemanninge­n är tillräckli­g för att den enskilda ska få sina behov tillgodose­dda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden