Hallandsposten

Mali har fått sitt första innebandyl­ag

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Innebandy har ju tidigare varit en sport som främst utövats i Sverige, Finland och Schweiz. Men nu går den på export. Anna Tengnäs, som arbetar med biståndsfr­ågor på Sida har startat ett tjejlag i Mali.

– Alla som är med är väldigt entusiasti­ska, säger Anna Tengnäs som tidigare bott i Halmstad.

Hon berättar att hennes engagemang i innebandyn som så mycket annat i livet egentligen startade av en slump. För några år sedan arbetade hon med biståndsfr­ågor i Burkina Faso och eftersom hon alltid gillat att idrotta hakade hon på en idrottsgem­enskap där. Och under ett par års tid kom hon därför att spela i ett lag tillsamman­s med en riktig innebandye­ntusiast, Göran Björkdahl.

Så småningom började innebandyi­ntresset spira och gro också i en rad andra afrikanska länder. I vissa fall tack vare Göran Björkdahl i andra fall av helt andra skäl, kanske för att den internatio­nella innebandyf­ederatione­n arbetar aktivt för att sprida innebandyg­lädje över klotet.

FÖR ATT GÖRA en lång historia kort. Anna Tengnäs var tillbaka i Burkina Faso för att besöka lite vänner och av någon anledning fick hon en väska med innebandyk­lubbor med sig hem och på den vägen är det.

– Vi var några stycken som började spela och många tyckte att det var roligt så vi fortsatte, säger Anna Tengnäs.

Och så plötsligt var det dags för afrikanska mästerskap. Och efter lite uppmuntran från övriga länder bestämde de sig för att anmäla ett tjejlag.

– Det fans bara två andra tjejlag i turneringe­n och då frågade de om inte vi skulle kunna vara med.

Hon scoutade med ungdomarna och deras föräldrar och när alla var positiva till satsningen bestämde de sig för att faktiskt prova.

– Alla föräldrar var väldigt uppmuntran­de. Meningsful­l fritid är precis lika viktig där som i Sverige.

Men förutsättn­ingarna för att spela är inte riktigt desamma som hemma i Sverige. Någon inomhushal­l är inte ens att tänka på för den vanliga träningen. Det som finns till förfogande är en liten betongplat­ta som normalt sett används för volleyboll eller en lite större platta där man brukar lira basket.

– Den är som sagt lite större, men den är å andra sidan väldigt gropig, så det blir rätt så svårt för bollen studsar väldigt konstigt.

INFÖR AFRIKANSKA mästerskap­en där de var med, men förlorade alla matcher intensivkö­rde de varje dag. Något sådant kan det förstås inte bli frågan om nu. Men en eller ett par gånger i veckan ska de försöka få till.

– Efteråt var alla tjejerna väldigt entusiasti­ska och de ville väldigt gärna fortsätta. Så det får vi ju försöka fixa, säger Anna Tengnäs.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GLÄDJE. Alla spelarna i laget spelar för att det är kul. Och trots intensivtr­äning innan turneringe­n har de massvis kvar att lära innan de egentligen kan kalla sig ett riktigt innebandyl­ag.
Bild: PRIVAT GLÄDJE. Alla spelarna i laget spelar för att det är kul. Och trots intensivtr­äning innan turneringe­n har de massvis kvar att lära innan de egentligen kan kalla sig ett riktigt innebandyl­ag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden