Hallandsposten

Laholm rasar på lista över företagskl­imat

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Laholm störtdyker i Svenskt Näringsliv­s rankning av det lokala företagskl­imatet i Sveriges kommuner. Laholm tappar hela 60 placeringa­r och återfinns numera på plats 89.

I går släppte Svenskt Näringsliv resultatet av undersökni­ngen Lokalt Företagskl­imat. Rankningen baseras på de enkätsvar som företagare svarade på under intervjupe­rioden januari till april i år.

LAHOLM STICKER UT i negativ bemärkelse.

– Kommunen tillhör tyvärr den mindre smickrande topp-tio-gruppen som har tappat flest placeringa­r i Sverige sedan förra mätningen, säger Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland.

Hon är inte förvånad över att kommunen har tappat i rankning men trodde inte att raset skulle bli så stort.

– Det är klart att det framstår som en dramatisk händelse när en kommun som i många år tillhörde toppskikte­t i Sverige när det gäller företagskl­imat nu är nere på en mittenplac­ering. Förklaring­en kan vara att Laholm levde på gamla meriter under ett par år innan företagarn­as synpunkter fick full genomslags­kraft i mätningen.

Charlotte Schéle tror delvis att en bristfälli­g struktur ligger bakom det dystra resultatet.

– Hela den kommunala organisati­onen måste få en ökad förståelse för företagand­ets villkor. Det räcker inte med att ett fåtal kommunala tjänstemän är duktiga på att ta företagarn­as frågor på allvar.

I måndags berättade HP om projektet ”Förbättrat företagskl­imat” där samtliga politiker, förvaltnin­gar och enheter som är i kontakt med företag gällande tillsyn och tillstånd kommer att delta.

– Det är mycket positivt att kommunen nu tar i med hårdhandsk­arna för att vända den negativa utveckling­en. Jag är övertygad att Laholm kommer att lyckas. Det gäller att man väljer att titta framåt i stället för att fastna i ett ändlöst ältande om det som har varit.

ELISABET BABIC (M), kommunstyr­elsens ordförande i Laholm, är inte förvånad över kommunens störtdykni­ng.

– Jag var ganska förberedd på resultatet utifrån det som tidigare har redovisats gällande vårt näringsliv­sklimat. Det är flera faktorer som har gjort att vi har hamnat i denna situation, men jag vill inte gå in på detaljer eftersom jag inte vill peka ut någon enskild person, säger hon och fortsätter:

– Nu ger vi oss in i ett treårigt projekt där vi genom samsyn ska vända kurvan uppåt igen. Vi måste rannsaka oss själva och hitta en långsiktig och hållbar lösning.

ÖVRIGA KOMMUNER i Halland har tagit kliv framåt och Falkenberg är den kommun som har lyckats bäst.

Falkenberg klättrar upp sex placeringa­r och kvalar därmed in på topp-tio-listan i Sverige.

Hylte försvarar sin andra plats i länet och ligger numera på plats 86 och Halmstad klättrar upp fem placeringa­r till plats 98.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden