Hallandsposten

Gamla Laholm belönar god byggnadsvå­rd

- JONATAN GERNES

Föreningen Gamla Laholm vill bidra till att göra Laholms stad vackrare med ett nytt pris för byggnadsvå­rd. – Vi vill skapa debatt och lyfta fram fina exempel, säger Roy Karlsson, föreningen­s ordförande.

Utmärkelse­n ska delas ut ”för goda insatser inom kulturminn­esoch byggnadsmi­nnesvård” inom Laholms kommun, när så anses lämpligt.

– Det gäller att få så många som möjligt att få upp ögonen för att man ska vara varsam med byggnadern­a, framför allt i Laholms centrum. Vi vill få i gång debatten igen. Vi tycker inte riktigt att det går åt rätt håll, säger Roy Karlsson.

HAN ÄR SJÄLV initiativt­agare till priset tillsamman­s med Uppsalalek­torn Lars M Andersson. Sven Palmkvist sitter också med i juryn. Trion tror på det goda exemplets makt.

– Det är inte bra ekonomi att sätta in underhålls­fria aluminiumf­önster som knappt går att måla. Man kanske ska se om man inte kan ta hand om det gamla fönstret eller dörren på ett annat sätt, säger Roy Karlsson som ett exempel på vad de tittar på.

Priset kommer att bestå av ära, diplom och en plakett som kan fästas vid byggnaden. Den första mottagaren är ännu inte utsedd.

– Vi har en lista på kandidater. Frågan har givetvis varit uppe om vi skulle fästa en prissumma på det, men vi börjar utan.

SEDAN TIDIGARE FINNS Hallands Museifören­ings diplom för god byggnadsvå­rd.

– Det är något helt annat. Vi kan välja friare och ge det till en vanlig byggnad som har renoverats väldigt bra, säger Roy Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden