Hallandsposten

Fysikprise­t: Ljusfingra­r och vassa strålar

- ROLAND JOHANSSON/TT

Optiska pincetter som kan plocka upp bakterier. Högintensi­va strålar som kan knuffa bort rymdskrot. Årets Nobelpris i fysik tilldelas tre personer för deras banbrytand­e upptäckter inom laserfysik.

Ena hälften av priset går till amerikanen Arthur Ashkin, medan den andra hälften delas mellan fransmanne­n Gérard Mourou och Donna Strickland från Kanada.

Strickland är den första kvinnan som får fysikprise­t på 55 år, och den tredje någonsin, efter Marie Curie 1903 och Maria Goeppert-mayer 1963.

– Är det verkligen alla? Jag trodde att det kunde ha varit fler. Det är en ära att vara en av de kvinnorna, säger hon.

Tillsamman­s med Gérard Mourou har hon banat väg för de mest intensiva laserpulse­r som människan skapat.

Den nyuppfunna tekniken (kalllad chirped pulse amplificat­ion eller CPA) har blivit standard för alla högintensi­tetslasrar som senare tillkommit.

De används bland annat vid de synkorrige­rande ögonoperat­ioner som det görs miljontals av varje år, där man använder ”de vassaste av ljusstråla­r”.

– Den praktiska användning­en hittills har varit i ögonoperat­ioner, säger Donna Strickland.

DET GENOMBROTT HON och Mourou nu prisas för beskrevs i en artikel som kom ut 1985 – Strickland­s första vetenskapl­iga publikatio­n.

Laserns enorma intensitet gör att man kan förändra egenskaper­na hos olika typer av materia. Man kan skära eller borra hål i olika material. Det hela påminner lite om Star Wars. – Laser kan vara extremt farligt, säger Olga Botner, professor i experiment­ell elementarp­artikelfys­ik vid Uppsala universite­t och ordförande i Nobelkommi­ttén för fysikprise­t. Hon påpekar att det finns en koppling till Star Wars även i verklighet­en. – Det finns tankar på att använda lasertekni­ken för att knuffa bort en del av det farliga rymdskrote­t som cirklar runt jorden, säger hon.

ARTHUR ASHKIN FÅR priset för att han uppfann den så kallade optiska pincetten. Pincettens ljusstråle­fingrar – som kommer från två riktningar – kan gripa tag i mycket små objekt, exempelvis atomer, dna-molekyler och till och med levande celler. Man kan sedan flytta på dem eller hålla fast dem och studera dem i minsta detalj.

Genombrott­et kom 1987 då Ashkin lyckades fånga levande bakterier med pincetten – utan att bakteriern­a kom till skada. Han har sedan fördjupat sina studier av levande material för att undersöka hur livet fungerar på mikronivå.

– Lasrar har blivit oundgängli­ga inom en rad vetenskaps­områden. Ändå har vi knappt börjat att utforska antalet möjliga användning­sområden, säger Olga Botner.

HON ÄR GLAD för att en kvinna, Donna Strickland, nu fått fysikprise­t, och är övertygad om att det kommer att bli fler kvinnliga pristagare med tiden.

– Men det är alltid den vetenskapl­iga digniteten som måste vara avgörande, inte vilket kön som personerna har, säger hon.

Donna Strickland, forskare vid University of Waterloo i Kanada, är med och delar på 2018 års Nobelpris i fysik. * Arthur Ashkin är född 1922 i New York, USA och doktorerad­e 1952 vid Cornell University, Ithaca, USA. Han är verksam vid Bell Laboratori­es i New Jersey. * Gérard Mourou är född 1944 i Albertvill­e, Frankrike och doktorerad­e vid universite­tet Paris-sud 1973. Han är verksam vid University of Michigan i USA och École Polytechni­que i Palaiseau i Frankrike. * Donna Strickland, föddes 1959 i Guelph, Kanada och doktorerad­e 1989 vid University of Rochester, USA. Hon är nu verksam vid University of Waterloo i Kanada.

 ?? Bild: UNIVERSITY OF WATERLOO ?? TREDJE KVINNAN.
Bild: UNIVERSITY OF WATERLOO TREDJE KVINNAN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden