Hallandsposten

Nmr-anhängare åtalas för våldsamt upplopp

- TT

17 personer åtalas för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med bokmässan i Göteborg 2017. Alla misstänkta har kopplingar till den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen (NMR), enligt åklagaren.

Brotten ska ha ägt rum den 30 september förra året i samband med en demonstrat­ion i närheten av Svenska mässan. En grupp personer med kopplingar till NMR stannade kvar efter demonstrat­ionen och är nu misstänkta för brott, enligt Åklagarmyn­digheten.

Åtal väcks på torsdag, efter en förundersö­kning som pågått i drygt ett år.

– Det är ett väldigt omfattande material som man har behövt gå igenom och analysera, säger kammaråkla­gare Jonas Martinsson.

Av de 17 personerna är åtta misstänkta för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp, en person är enbart misstänkt för våldsamt upplopp och ytterligar­e åtta personer är misstänkta för enbart hets mot folkgrupp.

I samband med demonstrat­ionen i Göteborg greps 23 personer med anknytning till NMR misstänkta för våldsamt upplopp. Dessa släpptes kort därefter och förundersö­kningen mot dem lades ner den 15 december. De som nu åtalas är andra personer, som inte greps då.

– Ingen av de åtalade har varit frihetsber­övade mer än att man långt senare blivit hämtade till förhör, säger Jonas Martinsson. * 30 september 2017: 23 personer med anknytning till NMR grips misstänkta för våldsamt upplopp. De släpps kort därefter. Flera så kallade motdemonst­ranter grips under de närmaste veckorna. * 14 nov: Polisen väcker åtal mot elva motdemonst­ranter. * 15 dec: Förundersö­kningen mot de 23 Nmr-anhängarna läggs ner. Istället startas två nya förundersö­kningar, dels en om våldsamt upplopp på en annan plats, dels en om ohörsamhet mot ordningsma­kten. * 18 dec: 11 motdemonst­ranter döms för våldsamt upplopp till olika straff för att ha attackerat polisen. * 10 jan 2018: Åtal väcks mot en ledare inom NMR för ohörsamhet mot ordningsma­kten. * 9 maj 2018: Nmr-ledaren döms för ohörsamhet mot ordningsma­kten i samband med demonstrat­ionerna i Göteborg. * 1 jun 2018: Ytterligar­e två personer som deltog i NMR:S demonstrat­ion i Göteborg åtalas, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsma­kten.

I maj dömdes en av ledarna inom NMR för ohörsamhet mot ordningsma­kten i samband med demonstrat­ionen den 30 september förra året. Ytterligar­e sex personer med kopplingar till NMR har sedan tidigare åtalats för samma brott.

Dessutom har elva personer bland motdemonst­ranterna dömts för bland annat våldsamt upplopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden