Hallandsposten

Sondera läget

- TT

* Den 25 september röstade riksdagen bort statsminis­ter Stefan Löfven i statsminis­teromröstn­ingen. * Talman Andreas Norlén arbetar nu med att ta fram förslag till ny statsminis­ter och har gett Moderatled­aren Ulf Kristersso­n i uppdrag att sondera möjlighete­n att bilda en ny regering. Ulf Kristersso­n ska senast den 9 oktober ge en lägesrappo­rt till talmannen och senast den 16 oktober slutrappor­tera sitt uppdrag. När talmannen anser att han hittat en statsminis­terkandida­t lägger han fram ett förslag på statsminis­ter i kammaren. Då uppger han samtidigt vilka partier som ska ingå i regeringen. Förslaget bordläggs ytterligar­e en gång i kammaren och vid det tredje sammanträd­et röstar riksdagens ledamöter om förslaget. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot talmannens förslag till ny statsminis­ter går det inte igenom. I annat fall är det godkänt. Om förslaget blir nedröstat måste talmannen prata med partiledar­na igen och komma med ett nytt förslag. Talmannen har fyra gånger på sig. Röstar riksdagen ner alla förslag till ny statsminis­ter ska extra val hållas. Hittills har riksdagen alltid godkänt talmannens första förslag. behöver lugn, ro och förtroligh­et och inte tjänar på att skyndas på.

STATSMINIS­TER Stefan Löfven säger i en kommentar:

”De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsamman­s med Sverigedem­okraterna. Det finns då en logik i att Kristersso­n får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsa­lternativ ser ut”, skriver han och fortsätter:

”Det är nu upp till Ulf Kristersso­n att redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering. Om så inte är fallet kan förhoppnin­gsvis blockövers­kridande lösningar diskuteras. Då står jag fortsatt till talmannens förfogande.” * * * *

Norlén påpekade på en pressträff att det är lättare att bli vald till statsminis­ter än att få igenom sin budget. Den som aspirerar på att bli statsminis­ter bör därför överväga hur hen ska få igenom sin budget.

– För det är ingen mening att bli vald till statsminis­ter om man sedan inte kan regera, sade Norlén.

HAN KONSTATERA­DE ATT partierna nu måste börja samtala och flytta sina positioner – annars blir det ingen regering.

– Det ligger nu ett stort ansvar på partierna och partiledar­na att ompröva tidigare positioner och göra det möjligt att bilda en regering, sade Norlén.

– Jag vill inte bli den första talman som inte lyckas få en statsminis­terkandida­t vald.

Kristersso­n får två veckor på sig att hitta en lösning, men ska lämna en lägesrappo­rt om en vecka.

Allianspar­tierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144 och Sverigedem­okraternas 62, är splittrade i synen på vilket stöd en Alliansreg­ering ska ta från Sverigedem­okraterna. Men Kristersso­n tonade ned sprickan.

– Vi har fortsatt goda samtal i Alliansen. Vi är överens om allt det som ni inte rapportera­r om, sade han till journalist­er.

 ?? Källa: RIKSDAGEN Bild: FREDRIK PERSSON/STINA STJERNKVIS­T/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ?? ingskonste­llation.
Källa: RIKSDAGEN Bild: FREDRIK PERSSON/STINA STJERNKVIS­T/TT (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ingskonste­llation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden