Hallandsposten

Kriget följs av intensiv koleravåg

JEMEN: STOR ÖKNING AV MISSTÄNKTA SJUKDOMSFA­LL

-

Det är inte bara kulor, flygbomber och undernärin­g som drar sina dödliga liesvep över Jemen. De krigstrött­a invånarna plågas också av en snabbt framväxand­e våg av kolera – där antalet misstänkta fall har flerfaldig­ats.

– Det vi är rädda för nu är att det ska utbryta en ny koleraepid­emi. Vi ser många tecken på att det går i den riktningen, säger Lena Ingelstam, internatio­nell chef på svenska Rädda Barnen.

Striderna har under flera månader varit mycket intensiva kring den viktiga hamnstaden al-hudaydah. Den kontroller­as av Huthirebel­lerna, som är zayditer – anhängare till en liten gren av shiaislam – och många invånare har hamnat i korselden när den sunnimusli­mska saudiskled­da militärall­iansen flygbombar rebellmål.

Rädda barnen hjälper till med mat, vatten, skydd och utbildning i Jemen. På bara tre månader har organisati­onen sett en mycket snabb tillväxt av misstänkta kolerafall i al-hudaydah.

I juni noterades 497 fall, vilket hade stigit till 1 342 i augusti – en ökning med 170 procent.

KOLERA ÄR ILLA nog i sig. Men i det krigshärja­de landet – där också sjukvårdsi­nrättninga­r har slagits ut – drar även en våg av undernärin­g fram. Bara i och omkring al-hudaydah finns omkring 100000 svårt undernärda barn. Deras tillstånd gör dem extra utsatta för riskerna med diarrésjuk­domar som kolera.

– Kraftigt undernärda barn har mycket större risk att få kolera och även att dö i sjukdomen. Motståndsk­raften är ju redan från början mycket sämre, säger Ingelstam.

Ökningen av antalet kolerafall löper parallellt med den stigande graden av militärt våld när regeringss­tyrkor försöker överta kontrollen av al-hudaydah.

ATTACKER MED STRIDSFLYG den 26 och den 28 juli skadade vattentill­förseln och vattenreni­ngsverk i staden. Det är också en bidragande orsak till att antalet kolerafall steg till 1 342 i augusti, från 732 i juli, enligt Rädda Barnen.

– Ökningen sammanfall­er med flyganfall­en där man slagit ut vattenfaci­liteter. Tillgången på rent vatten har kraftigt försämrats och kolera sprids med smutsigt vatten. Vi ser att det här hänger ihop, säger Ingelstam.

I tidigare kolerautbr­ott i Jemen har över 2 000 människor dött.

Dessutom har omkring en halv miljon människor tvingats fly från sina bostäder i och omkring alhudaydah sedan i juni. De lever nu i mer sanitärt utsatta förhålland­en och deras liv försvåras ytterligar­e av att kriget har fått mat- och bränslepri­ser att skjuta i höjden.

FN har varnat för att ännu större sammandrab­bningar i al-hudaydah kan stoppa matdistrib­utionen till åtta miljoner jemeniter som är beroende av leveranser­na för att överleva. Om hamnen stängs kan hundratuse­ntals barns liv hamna i omedelbar fara och ytterligar­e miljoner fler hamnar i hungersnöd, enligt Rädda Barnen.

Den saudiskled­da alliansen gick in i kriget i mars 2015. Sedan dess har omkring 10 000 människor dödats, utöver dödsfallen i sjukdomar.

 ??  ?? HUMANITÄR KATASTROF. Kriget i Jemen har orsakat dödsfall och tvingat många i hamnstaden al-hudaydah.
HUMANITÄR KATASTROF. Kriget i Jemen har orsakat dödsfall och tvingat många i hamnstaden al-hudaydah.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden