Hallandsposten

May och Johnson på kollisions­kurs om brexit

- MATTIAS MÄCHS/TT

Hon hade hoppats kunna ena sitt parti bakom de omstridda brexitplan­erna. I stället utmanades premiärmin­ister Theresa Mays av sin partirival Boris Johnson – som verkar vara ute efter hennes jobb – i hårda ordalag i talarstole­n på partikonfe­rensen.

– Tro inte på dem när de säger att det inte finns någon annan plan och inget alternativ, sade Johnson inför delegatern­a för Tories, som enligt Reuters hade köat för att ta plats i lokalens 1 500 stolar.

Konferense­n domineras av ett ämne: landets utträde ur EU, som är tänkt att ske om ett halvår. May behöver samla partiet bakom sin så kallade Chequers-plan, ett försök till en mellanväg mellan en mjuk och hård brexit.

Johnson, som avgick i somras missnöjd över Mays vilja att behålla ett nära handelssam­arbete med EU, har kallat planen ”rubbad”.

Den linjen höll han fast vid i talarstole­n i Birmingham:

– Det här är stunden att skrota Chequers. Om vi lurar väljarkåre­n, och Chequers är lurendreje­ri, kommer vi att öka på känslan av misstroend­e, sade han till många delegaters jubel.

Nu piskar Johnson upp en storm av det redan bubblande missnöjet från partimedle­mmar som vill se en kompromiss­lös brytning med unionen.

Men premiärmin­istern har fördelen av att få sista ordet under partikonfe­rensen.

På onsdagsför­middagen är det dags för hennes tal. De efterfölja­nde reaktioner­na kan bli avgörande för hennes utsikter att lyckas med balansgång­en att behaga både EU och sina egna. Det senare är avgörande för att planen ska gå igenom när den ställs inför det brittiska parlamente­t.

 ?? Bild: RUI VIEIRA/TT ?? KRITISK. Den tidigare utrikesmin­istern Boris Johnson utmanade Therese May under sitt tal på det brittiska Konservati­va partiets konferens.
Bild: RUI VIEIRA/TT KRITISK. Den tidigare utrikesmin­istern Boris Johnson utmanade Therese May under sitt tal på det brittiska Konservati­va partiets konferens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden