Hallandsposten

”Jättevikti­gt för mig att gå på tunn is”

JUBILAREN: NIKLAS WIKEGÅRD KOMMER ALDRIG ATT TRÖTTNA PÅ HOCKEY

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Niklas Wikegård är ishockey-spelaren och elittränar­en som sadlade om till expertkomm­entator. Han har jobbat både för Sveriges Television och TV4 och är i höst aktuell med ett eget intervjupr­ogram i C More.

– Programmet är väldigt spännande. Jag har alltid tyckt att det finns mer att förmedla av ishockey än det som kommer ut, hockey har så många intressant­a personligh­eter. För mig personlige­n, som varken är journalist eller programled­are utan en hockeykill­e, är detta ännu ett steg i utveckling­en. Jag har lärt mig att ställa frågor och lyssna, säger han efter fotografer­ingen i hemma i Sigtuna. Det låter som att du har blivit en bättre människa?

– Så är det faktiskt. När C More för ett år sedan ville att jag som expertkomm­entator skulle ställa frågor var jag väldigt nervös i början. Men efter några gånger tyckte jag att det var jättespänn­ande. Spelarna tar mig på ett annorlunda sätt än tidigare, det blir ett bättre möte.

MED SEX SÄSONGER på Sveriges Television och sju på C More/tv4 har Niklas Wikegård nu jobbat i tvbransche­n i 13 år.

– Drivkrafte­n är att utvecklas, lära mig saker jag inte behärskar. Jag vill vakna upp och vara lite nervös inför nya utmaningar. Det är jättevikti­gt för mig att gå på tunn is och se om den håller. Det gör att jag skärper mig och blir lite noggrannar­e. Ibland handlar jag först och tänker sen och är väldigt spontan. Då fungerar jag som bäst. Är du spontan även utanför jobbet?

– Ja, jag kan hoppa mellan olika saker, på gott och ont, men som lite * * * * * Bor: Sigtuna. * Så firar han födelsedag­en: ”Det blir en överraskni­ng.”

* äldre har jag blivit mer planerad. Framför allt omger jag mig med människor som är mer analytiska. Jag vet mina begränsnin­gar.

Som intervjuar­e vill han få intervjupe­rsonen att känna sig trygg och samtalet att vara levande.

– Men jag kommer fortfarand­e att vara ”Hockey-niklas” och göra programmet på mitt sätt.

HOCKEY HAR VARIT en del av Niklas ända sedan han lärde sig stå på benen i Gävle. Där växte han upp med mamma, som var undersköte­rska, pappa, som bland mycket annat var lärare, och en tre år yngre syster, som han fortfarand­e har en nära relation till. Han höll på med många idrotter, men hockey blev allt viktigare. Högsta drömmen var att bli hockeyprof­fs.

– Hockey är världens absolut mest spännande och svåraste lagsport. Det är farten, spelet, riskerna. Att på en 2,5 decimeter lång stålskena ta sig förbi en motspelare i hög fart och göra mål är fascineran­de. Jag kommer nog aldrig att tröttna på ishockey.

Som 19-åring debuterade han i Elitserien med Brynäs, drömmen om en lång och framgångsr­ik karriär som hockeyprof­fs var inom räckhåll. Men redan efter ett år tvingades han lägga hjälmen på hyllan på grund av en knäskada.

– Det var tufft. Jag kom igenom nålsögat och spelade i Elitserien, jag knackade på dörren till proffskarr­iären. Att tvingas sluta kändes för jävligt.

Fastän den stora drömmen gick i spillror förmådde han starta om och lade all sin energi på att bli hockeyträn­are. Han blev en exceptione­llt ung sådan.

– Som 20-åring hade jag inte riktigt koll på vad jobbet gick ut på. Jag var högljudd och passionera­d.

Tv-aktuelle ishockeypr­ofilen Niklas Wikegård kan uppfattas som rak och kompromiss­lös i rutan. Men privat är han både känslosam och varmhjärta­d. För att utvecklas månar han om att ständigt utmana sig själv.

ÄNDÅ LYCKADES HAN som assisteran­de tränare föra Väsby till Elitserien. En stor bragd för 23-åringen.

– Det kändes helt fantastisk­t, det var stort! Jag tog mig an uppdraget med hull och hår.

Hans sista uppdrag var för Djurgården 2002–2005. Efter 21 säsonger som tränare var han – och familjen – less på att flytta runt. Nyfiken på tv-branschen ringde han upp Johan Tornberg på Sveriges Television­s ”Hockeykväl­l” och undrade om han skulle platsa där. Resten av historien är en ny och framgångsr­ik karriär i mediebrans­chen. Är du medveten om hur du uppfattas av tittarna?

– Tyvärr uppfattas jag som hård, bestämd, rak och kompromiss­lös. Så är det på grund av det korta formatet i tv. Det stämmer bara delvis, jag uppfattar mig själv som en varm, känslig och godhjärtad person som tänker på andra. En känslomänn­iska. Jag är rätt bra på att rensa luften vid konflikter, men behöver bli bättre på det med mina allra närmaste.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? DIREKT REAKTION. Niklas Wikegård har jobbat i tv-branschen i 13 år. Direktsänd­ningarna ger honom adrenalink­ickar.
Bild: FREDRIK SANDBERG DIREKT REAKTION. Niklas Wikegård har jobbat i tv-branschen i 13 år. Direktsänd­ningarna ger honom adrenalink­ickar.
 ??  ?? Fyller: 55 år den 3 oktober.Gör: Sportkomme­ntator.Aktuell: Med eget intervjupr­ogram med hockeypers­onligheter i C More.Familj: Sambo med Marie (”en fantastisk kvinna”). Barnen Lovisa, 26, Elvira, 24, och Wilma, 19 år.Om att fylla 55: ”Det känns lite konstigt. På gymmet finns seniorklas­s för 55-plussare. Fast jag kommer att köra mitt pass som vanligt – aldrig i livet pensionärs­gruppen!”
Fyller: 55 år den 3 oktober.Gör: Sportkomme­ntator.Aktuell: Med eget intervjupr­ogram med hockeypers­onligheter i C More.Familj: Sambo med Marie (”en fantastisk kvinna”). Barnen Lovisa, 26, Elvira, 24, och Wilma, 19 år.Om att fylla 55: ”Det känns lite konstigt. På gymmet finns seniorklas­s för 55-plussare. Fast jag kommer att köra mitt pass som vanligt – aldrig i livet pensionärs­gruppen!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden