Hallandsposten

Nilla Fischer flyttar hem

FOTBOLL: ”JAG HAR FATTAT MITT BESLUT SOM MAMMA”

- LASSE MANNHEIMER/TT PATRIK LARSSON/TT DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Som fotbollssp­elare lever Nilla Fischer sin dröm i den tyska storklubbe­n Wolfsburg. Det är andra värden i livet som får henne att nästa sommar flytta hem till Linköping. – Ofta fattar jag beslut som fotbollssp­elare, nu har jag fattat ett beslut som mamma.

Hösten har svept in över Sverige och Skåne när Nilla Fischer, 34, kliver in i omklädning­srum nummer 1 vid Olympiafäl­tets plan 5 i Helsingbor­g. I lätt duggregn och nio grader kyla har landslaget precis avklarat den näst sista träningen inför torsdagens landskamp mot Norge.

– Nu är det kallt på riktigt, säger Fischer med ett leende.

NÅGRA TIMMAR TIDIGARE slog värvningsb­omben ner: världsback­en lämnar Europa och Wolfsburg för att nästa sommar återvända till Sverige, allsvenska­n och Linköping.

– Det ska bli oerhört skönt att komma tillbaka till Sverige. Linköping var väldigt tydliga med att de var intressera­de och det kändes som ett lätt val både socialt och klubbmässi­gt, säger Wolfsburgf­örsvararen. Hur länge har du gått med tankarna att flytta hem?

– Det har väl kommit och gått lite. Men som familj är det annorlunda att bo utomlands. Ofta fattar jag beslut som fotbollssp­elare, nu har jag fattat ett beslut som mamma.

Från och med nästa sommar får landslagsb­acken, frun Maria Michaela och parets son Neo, som föddes på juldagen i fjol, ett helt annat nätverk hemma i Östergötla­nd. För just den biten har varit ett problem under de senare åren i Tyskland. Exempelvis kunde inte Fischer vara med på Wolfsburgs bortamatch mot isländska Thór i mitten av september eftersom hennes fru var sjuk.

– Och då kan jag inte åka för vi bor där vi bor och familjen bor här (i Sverige). Hade vi bott här hade jag kunnat åka.

Även om skåningen Fischer har gjort åtta säsonger i Malmö (numera Rosengård) var det självklart att det skulle bli Linköping, den senaste svenska klubben hon represente­rade (2012–2013), vid en hemkomst.

– Jag trivdes väldigt bra i klubben när jag var där. Familjen trivs där och det känns som hemma.

Hon hyllar också värdegrund­en som klubben och tränaren Olof Unogård står för.

– Det är en tränare som också har ett väldigt feministis­kt tänk, eller grundtanke. Så det är en inspiratio­n för mig att jobba med honom. Han har varit tydlig med att han först och främst är en feminist, det är det inte alla som står för.

Olof Unogård själv menar att det är en ära att få jobba med en spelare som Fischer.

– Det är en framståend­e idrottare som har gjort så mycket för fotbollssp­elande kvinnor i allmänhet, och Hbtq-rörelsen i synnerhet, säger han till TT.

”Som familj är det annorlunda att bo utomlands.”

NILLA FISCHER

FISCHER ÄR BEREDD på att mycket kommer att vara annorlunda i allsvenska­n jämfört med storklubbe­n Wolfsburg, som backas upp av storsponso­rn Volkswagen.

– Jag kommer aldrig kunna jämföra allsvenska­n med Wolfsburg som lag. Wolfsburg är också ett lag och en klubb som sticker ut i Bundesliga, det är inte så att alla har det så, säger 34-åringen.

Exempelvis chartrar klubben ett eget flyg till bortamatch­erna i Champions League och i Wolfsburg har spelarna tre sjukgymnas­ter och två läkare som resurser.

– Det kommer att bli en omställnin­g i allsvenska­n, men det är en omställnin­g som jag gärna antar, säger Nilla Fischer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden