Hallandsposten

För demokratin­s skull – inför skilda valdagar

-

Under årets val har rikspoliti­kerna tagit över kommunal- och landstings­valet, skriver Halmstads tidigare kommunråd Jörgen Andersson, som vill se skilda valdagar till riksdag samt till kommuner och landsting.

DEBATT 3/10. Det har nu gått nästan en månad sedan valet. På centralt plan pågår samtal hur en ny regering skall formas. Men också ute i kommuner och landsting pågår samma diskussion­er.

Jag tänker i denna artikel endast ägna mig åt kommunvale­t och jag gör det med utgångspun­kten från en ledare av Mattias Karlsson någon månad innan valet. Den handlade om en forskare som tydligt tagit ställning för skilda valdagar riksdag – kommuner och landsting. Jag tolkade att det också fanns en viss sympati från ledarskrib­enten.

FÖR MÅNGA ÅR sedan pläderade jag för ett skiljande av valdagarna. Tillsamman­s med Göran Johansson i Göteborg förde vi också fram att Götaland skulle ha val år ett, därefter Svealand nästa år och sedan Norrland för att fjärde året ha riksdagsva­l. Efter ha sett årets val har jag stärkts i min övertygels­e och jag bygger det på följande konstatera­nden.

Allt detta lyste med sin frånvaro i den kommunala debatten.

• Alla rikspoliti­ker tog över kommunal- och landstings­valen och lovade miljarder hit och dit till lärare, sjukskötes­kor, äldreomsor­g, sjukvård och skolor trots att beslutande­rätten ligger ute i kommunerna och lanstingen. Dessutom tog man över löneavtale­n från arbetsmark­nadens parter och lovade höjda löner till många grupper dock inte alla.

• Efter valet i Halmstad har Hallandspo­sten publicerat en mängd artiklar om besparinga­r i gymnasiesk­olan, nedläggnin­g av Stadsbondg­ården samt den utbredda trångboddh­eten i flera skolor i kommunen. Vidare kom det också en artikel om för få äldreboend­en. Allt detta lyste med sin frånvaro i den kommunala debatten och jag är övertygad att om detta hade fått debatteras och medborgarn­a därigenom blivit delaktiga i detta utan störningar från riksdebatt­en hade resultatet för kommunvale­t blivit annorlunda. Medborgarn­a i en kommun måste ha den demokratis­ka rätten.

• Med all respekt för Kristdemok­raternas gruppledar­e i Halmstad. Hon gör säkert sitt bästa i kommunfull­mäktige. Men jag frågar mig ändå. Vilka avtryck har KD gjort i kommunalpo­litiken som berättiga en ökning på drygt 3 procentenh­eter i kommunalva­let. Har inte detta ett samband med den valspurt som KD:S partiordfö­rande gjorde i rikspoliti­ken?

DESSA TRE PUNKTER sammantage­t talar för skilda valdagar och att det genomförs så fort som möjligt, för demokratin­s skull.

Jörgen Andersson före detta kommunstyr­elsens ordförande (S)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden