Hallandsposten

Stor Nato-övning kan störa trafiken

- JONNA NILSSON 010-471 51 67 joni@hallandspo­sten.se

En av Natos största militärövn­ingar genomförs i Norge mellan den 25 oktober och 7 november. För att ta sig dit kommer deltagarna behöva passera Sverige. Det kan komma att ställa till det för trafikante­rna i Halmstad i dagarna.

Slutstatio­n för övningen är norra Norge och Trondheim. Men för att komma dit behöver både de deltagande länderna, och svenska förband, genomföra transporte­r mellan Sverige och Norge. Det kommer att ske bland annat på järnvägar och landsvägar genom Västsverig­e.

FÖR HALMSTADS DEL innebär det att det under perioden innan övningen kan komma att vara stor påverkan på trafiken kring bland annat Halmstads garnison.

– Vi kan inte säga exakt när, men inom några dagar kan man komma att märka av det i trafiken, säger Jessica Dahlberg, kommunikat­ör vid Militärreg­ion väst.

I de fall där den civila trafiken påverkas kommer informatio­n att lämnas ut via Sveriges Radios trafikreda­ktion.

Förutom personal är det till största del materiel som kommer att transporte­ras genom Sverige.

I MILITÄRÖVN­INGEN DELTAR totalt 40 000 soldater och sjömän från 30 länder. Svenska Försvarsma­kten deltar med ungefär 2 500 soldater och sjömän.

Övningen, Trident Juncture, är en av Natos största, där man bland annat ska testa snabbinsat­sstyrkan Nato Response Force.

Enligt Försvarsma­kten utvecklar man förmågan att ge stöd och delta i gemensamma insatser med Nato, genom att bistå de utländska transporte­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden