Hallandsposten

Billig fryst räka godast i test

Konsumentp­anelen har bedömt en av våra frysars stapelvaro­r. Bland de frysta räkorna fanns ett riktigt bottennapp och en tydlig vinnare. På vårt räkindex finns hela storlekssk­alan och nästan alla betyg represente­rade.

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Nio påsar med frysta skalade räkor tinades och serverades i numrerade skålar. I dem fanns allt från den minsta till den största storleken represente­rade. Den tolvhövdad­e panelen uppmanades att först gå runt och titta på helheten. Var räkorna i respektive skål hela, likstora och hur var doften? Sedan var det dags att bedöma smak och konsistens.

– Det är ju jättestor skillnad både i utseende och smak, konstatera­de Mikael Larsen.

Om bottennapp­et rådde en stor enighet. Det var de små skalade räkorna från Pacific som inte ens nådde upp till en fyr, utan fick en överkorsad fyr i betyg. ”Bara en massa slafs”, skrev en panelmedle­m i sitt protokoll, och andra uttryckte samma åsikt. Smaken är ändå viktigast, men inte heller där kunde de räkorna nå upp till närheten av miniminivå­n för godkänt.

testade var varken den största eller dyraste, utan faktiskt den näst billigaste. Omega fick nästan halva panelens omdöme som bäst i test och landade på fyra fyrar i betyg.

Icas extra stora och räkorna från Ocean Sea fick båda kommentare­r om att de nästan var som färska räkor.

– De hade kunnat lura mig, sa Mikael Larsen.

De båda hamnade på tre fyrar liksom Icas stora räkor. Tre personer i panelen gav Icas extra stora räkor allra högsta betyg och ville också utse den till vinnare. Samtidigt ansåg två personer att den var den sämsta testade räkan, därav åkte den ner neråt i rankningen. Hos alla dessa tre räkor var det upplevelse­n av sältan som delade panelen.

en praktisk vardagspro­dukt att ha i frysen och för att göra antingen kalla röror eller tillsätta i grytor, paella eller att woka. Eftersom de är styckfryst­a är det lätt att ta den mängd som krävs. Panelen kunde se att alla storlekar hade ett berättigan­de. De små till såser och de större till annat mer synligt. Eva Blomqvist hade ytterligar­e ett användning­sområde. – Min hund älskar räkor och det får bli frysta eftersom hon inte gillar dem i lake, sa hon.

är glaserade. Det tunna islagret skyddar dem från att torka och härskna under förvaringe­n i frysen. På paketet står dock nettovikte­n, det vill säga räkornas vikt utan glasering. Men när man tinar de frysta räkorna är det inte bara den smälta isen som bildar en liten sjö på tallriken utan även lite vätska från räkorna.

En del av cellerna har gått sönder när iskristall­er bildats under infrysning­en och vid upptininge­n leder detta till att vätska frigörs.

till att mindre iskristall­er bildas som kan skada cellmembra­nen. Snabbt tinande har precis samma effekt, eftersom cellerna skadas mindre och vattnet bevaras i räkorna, enligt experten.

– Hemma kan man minska vattenförl­uster främst genom att tina räkorna snabbt, vilket kan göras genom att exempelvis lägga räkpåsen i en behållare med varmt vatten. Stora vätskeförl­uster i förhålland­e till nettovikte­n kan också bero på andra orsaker, till exempel räkans könsmognad eller att företaget inkluderat för mycket påfört vatten i den angivna nettovikte­n, säger Pontus Elvingsson, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket.

Men räkorna får inte värmas när de tinas. Tillsätt bara varmt vatten i en mängd så att räkorna tinas snabbt och att sluttemper­aturen när de är färdigtina­de inte överskride­r mer än några plusgrader.

efter att de hade tinats enligt instruktio­nen på påsarna. Alla utom en som rekommende­rade tinande i rumstemper­atur hade som första alternativ tinande i kylskåp, i påse eller på tallrik, under olika lång tid.

Efter att de tinats vägde alla utom två cirka 90 procent av den utlovade vikten på påsen. Coop stod för noteringar­na både i botten och toppen. Av 300-gramspåsen med Xtra räkor återstod 252 gram. Snittvikt på två tinade och kontrollvä­gda förpacknin­gar. Medan märket Coop innehöll 413 gram i en 400-gramspåse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden