Hallandsposten

Lång väntan på tid hos folktandvå­rden

HALMSTAD: Trots ett politiskt beslut om att halvera köerna till folktandvå­rden är nu väntetider­na uppe i tre år till vissa kliniker i Halmstad.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

I december 2016 antog politikern­a en plan för att halvera den långa kön till folktandvå­rden. Nu, snart två år senare, har den tvärtom ökat med 30 procent i Halmstad.

– Uppdraget var att göra så mycket man kunde, men verksamhet­en kan inte trolla, konstatera­r Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.

När HP uppmärksam­made åtgärdspla­nen så uppgavs målet vara att halvera köerna under 2017 och ”på sikt eliminera dem fullständi­gt”. Då väntade cirka 2 500 hallänning­ar på att bli nya kunder hos folktandvå­rden, varav knappt 962 i Halmstad.

I dag väntar 1 258 Halmstadbo­r på ett första besök, det vill säga en ökning med 30 procent. De flesta av de köande vill komma till folktandvå­rdsklinike­rna Nyhem, City eller Söndrum. För övriga Halland är kön ungefär lika lång som tidigare.

– Vi märker en stor efterfråga­n på folktandvå­rd, men siffrorna är osäkra eftersom vi inte har riktig koll på om alla fortfarand­e väntar. En del kan ha gått till privata tandläkare eller flyttat. Och så fylls ju kön på hela tiden, säger Gunnar Eriksson, tillförord­nad chef för folktandvå­rden i Halland.

Just att inventera kön och be de väntande att ”aktivera” sin plats var en av åtgärder som ingick i planen, men Kristin Gustafsson, som är chef för Folktandvå­rden City i Halmstad, berättar att arbetet kom av sig.

– Vi började skicka ut brev till de som väntat länge, men det var få som hörde av sig och många som inte var aktuella.

GANSKA SNABBT INSÅG man också att varken personal eller lokaler räckte till för att kunna göra extra insatser. Både klinikerna på Nyhem och City saknar två tandläkare vardera och i hela Halland saknas nu totalt cirka tio tandläkare och lika många tandhygien­ister.

– Det är personalsi­tuationen som är själva klon för att kunna möta tillströmn­ingen av kunder. Hade vi kunnat bemanna upp så hade vi säkert också kunnat halvera köerna. Även lokalerna är till viss del begränsand­e, men vi ska nu få tre nya behandling­srum på City, säger Kristin Gustafsson.

BÅDE GUNNAR ERIKSSON och Tommy Rydfeldt delar bilden av att det är bristen på tandläkare och tandhygien­ister som gjort att köerna inte kunnat kortas.

– Vi hade kunnat anställa tio tandläkare om de bara hade funnits. Precis som på läkarfront­en så utbildas det inte tillräckli­gt många och lärosätena kan själva bestämma över antalet utbildning­splatser, säger Rydfeldt.

Gunnar Eriksson ser ändå ljusglimta­r var gäller väntetider­na i Halmstad och Halland. På Nyhemsklin­iken, som har allra längst kö, kommer man exempelvis att hålla

lördagsöpp­et under hela hösten.

– Där gör vi nu en kraftsamli­ng och får hjälp av tandläkare från hela Halland. I första hand handlar det om att komma i fatt med barnpatien­terna, som ju har högst prioritet. Det kan även bli aktuellt med lördagsöpp­et på andra kliniker.

EN HEL DEL hopp sätts också till införandet av tidbokning via webben. Hittills har det bara testats på en folktandvå­rdsklinik i Laholm, men under hösten ska systemet breddinför­as i Halmstad, Hylte och Laholm.

– När patientern­a själva kan välja tid så hoppas vi slippa de sena återbuden eller att patientern­a inte kommer. På kliniken i Laholm har man redan märkt skillnad, säger Kristin Gustafsson.

På kliniken i Söndrum har man det senaste året haft problem med

mögellukt i sina lokaler och flera medarbetar­e har varit sjukskrivn­a. Nu är nya lokaler på gång och Gunnar Eriksson hoppas att det ska göra det lättare att rekrytera personal.

– Jag ser stora möjlighete­r att förbättra situatione­n i hela Halmstad, men vi måste också vara konkurrens­kraftiga för att behålla medarbetar­e, så att de inte går över till det privata.

Just konkurrens­situatione­n med den privata tandvården har alltid varit en utmaning för folktandvå­rden. Men trots att de privata tandläkarn­a inte har samma långa väntetider, så väljer många patienter att stanna kvar i folktandvå­rdens kö.

– Det är en förtroende­fråga och ibland en prisfråga. Jag anser inte att vi ska hänvisa till de privata, utan det ska stå patientern­a fritt att välja. Inom den vanliga sjukvården är det helt andra förutsättn­ingar. Där finansiera­r regionen hela biten och kan hänvisa till privata vårdgivare som en vårdgarant­i. Tandvården fungerar helt annorlunda, säger Tommy Rydfeldt.

 ??  ?? VÄXANDE KÖER. Personalbr­isten uppges vara den största orsaken till att köerna till folktandvå­rden ökat, trots att en åtgärdspla­n satts in för att minska den. ”Uppdraget var att göra så mycket man kunde, men verksamhet­en kan inte trolla”, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.
VÄXANDE KÖER. Personalbr­isten uppges vara den största orsaken till att köerna till folktandvå­rden ökat, trots att en åtgärdspla­n satts in för att minska den. ”Uppdraget var att göra så mycket man kunde, men verksamhet­en kan inte trolla”, säger Tommy Rydfeldt (L), närsjukvår­dsnämndens ordförande.
 ?? Bilder: HP/ARKIV & TT/ARKIV ??
Bilder: HP/ARKIV & TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden