Hallandsposten

Tågstopp kräver stora resurser

- SANDRA KILLGREN

Investerin­gar, prioriteri­ngar och höga ambitioner. För att utveckling­sprogramme­t för stationsor­terna i Knäred och Veinge ska bli verklighet krävs en hel del resurser.

Det poängterar kultur- och utveckling­snämndens (kun) efter att ha tagit del av utveckling­sprogramme­n som Laholms kommun tagit fram för Knäred och Veinge.

– Om politikern­a vill genomföra det här måste prioriteri­ngar göras, det finns alltid en finit mängd resurser, säger kun:s verksamhet­schef Andreas Meimermond­t.

Det är kommunens planerings­kontor som ligger bakom utveckling­sprogramme­n. Visionen är bland annat att fler bostäder samt bättre byggnader och service ska få Knäred och Veinge att blomstra i samband med att Trafikverk­et och Region Halland börjar köra persontågs­trafik på Markarydsb­anan, med stopp på orterna.

PROGRAMMET HAR SKICKATS ut på remiss till kommunens nämnder, Laholmshem och Laholmsbuk­tens VA. Nu har samtliga svarat, däribland kun. I ett yttrande skriver nämnden att det planerade utveckling­sarbetet kommer att kräva avsevärda resurser och att det i sin tur kräver att nämndens verksamhet styrs om till att fokusera den absoluta merparten av tillgängli­ga resurser till Knäred och Veinge.

– Merparten av tillgängli­ga resurser syftar jag inte på totala resurserna utan på utveckling­sresurser. Yttrandet betyder inte sakta i backarna men det betyder att om vi tar den här ambitiösa planen har det givetvis konsekvens­er för övriga saker som ska genomföras och beslutas, säger Andreas Meimermond­t och fortsätter.

– Ska vi få igång en destinatio­nsutveckli­ng, besöksnäri­ng och en turismutve­ckling kommer det krävas investerin­gar, insatser och höga ambitioner.

LINDA SVEDBERG, SOM är översiktsp­lanerare i Laholm har gått igenom samtliga sju yttranden. Hon säger att det inte har inkommit några synpunkter som sätter stopp.

– Så nu ska programmen presentera­s för kommunstyr­elsen, sedan blir det kanske några små justeringa­r och därefter är tanken att det ska upp i kommunfull­mäktige, kanske redan i december om allt flyter på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden