Hallandsposten

Möjlighete­rna i fokus på Ögats dag

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Synskadade uppmärksam­mades på Ögats dag i lördags. På Osbecksgym­nasiet i Laholm varvades aktuell forskning med uppvisning­ar av olika hjälpmedel för synskadade.

– Det är viktigt att nå ut med att det finns gemenskap och hjälpmedel att förbättra vardagen med, säger Margareta Svensson som själv är synskadad och ordförande för Synskadade­s Riksförbun­d Laholm.

Förstoring­sglas, gps samt digitala hjälpmedel för datorer och smartphone­s. Det kommer hela tiden nya redskap till assistans, berättar Margareta.

– Tekniken går väldigt fort just nu och det som inte finns idag kommer säkert imorgon.

I lördags fanns flertalet av dagens hjälpmedel uppradade på bord i Osbecksgym­nasiets entré. Rolf Lundblad från Halmstad var en av de besökare som kryssade mellan borden.

– Eftersom jag knappt ser något så är jag intressera­d av att veta mer om vad det finns för grejer, säger Rolf och fortsätter.

– Jag har svårt att använda datorn så jag vill bland annat hitta en anpassning som gör att jag kan fortsätta samla på frimärken.

Ögats dag arrangeras av Synskadade­s Riksförbun­d Halland i samarbete med Region Halland. Den flyttar runt i länet men det här var första året den anordnades i Laholm.

Förutom föreläsnin­gar och hjälpmedel bjöd dagen på den senaste forskninge­n. Maria Thereza Perez, docent vid medicinska fakulteten på Lunds Universite­t, var på plats och berättade om näthinnesj­ukdomar och Kenrik Strandbyga­ardarvidss­on, ögonläkare på Hallands sjukhus, föreläste om gula fläcken samt grå och grön starr.

 ?? Bild: SANDRA KILLGREN ?? SENASTE NYTT. De som besökte Ögats dag i Laholm fick höra docent Maria Thereza Perez berätta om forskninge­n på näthinnesj­ukdomar.
Bild: SANDRA KILLGREN SENASTE NYTT. De som besökte Ögats dag i Laholm fick höra docent Maria Thereza Perez berätta om forskninge­n på näthinnesj­ukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden