Hallandsposten

Hyltes skolmat dyrast i år igen

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Den dyraste skolmaten i Halland äts av barnen i Hylte. Men enligt Hyltes kostchef Elisabet Lindeblad stämmer inte siffrorna.

Om man ska tro Skolverket­s siffror kostar maten i Hylte 9 000 kronor per elev och år, vilket gör Hyltes skolmat till den dyraste i länet. Men siffrorna stämmer inte.

NÄR HP RINGER upp Elisabet Lindeblad, kostchef i Hylte kommun, ber hon att få kontrollrä­kna kostnadern­a.

– En skolmåltid i grundskola­n kostar 40,84 kronor och vi har 176 skoldagar. Jag får det till 7 188 kronor per elev och år.

Hyltes skolmat är likväl dyrast i länet. Näst dyrast är Kungsbacka med årskostnad­en 6 900 kronor per elev. Länssnitte­t ligger på 6 700 kronor.

– Ju mindre kommun desto dyrare är det. Tilllagnin­gen blir billigare i en stor kommun, säger Elisabet Lindeblad och tillägger:

– Vi har visserlige­n lyft ur transportk­ostnaden eftersom den delas mellan omsorg och skola. Men jag kan ändå se att Skolverket­s siffra 9 000 kronor per elev definitivt inte stämmer.

REDAN FÖRRA ÅRET hade Skolverket presentera­t felaktiga siffror för Hyltes Kostnader för skolmåltid­er i Halland 2017 (kronor per elev), enligt siffror från Skolverket:

* Halmstad: 5100

* Varberg: 5900

* Falkenberg: 6600

* Laholm: 6600

* Kungsbacka: 6900

* Hylte: 9000 – Hylte kommuns kostchef korrigerar dock summan till 7188 kronor.

* Kostnader som räknas in i statistike­n är bland annat för personal, transport och livsmedel. skolmat. Den rekordlåga summan 1 600 kronor per elev och år visade sig bero på en redovisnin­gsmiss på kommunens ekonomienh­et.

– Åter igen har de inte ringt mig och dubbelkoll­at summan.

DEN KORREKTA SUMMAN var då 6 975 kronor. Sedan dess har kostnadern­a alltså ökat med drygt 200 kronor per elev och år.

– Egentligen borde vi ha minskat kostnadern­a eftersom vi satsar mer på grönsaker och köper in mindre kött. Vi satsar också på mycket ekologiskt.

”Tillagning­en blir billigare i en stor kommun.” ELISABET LINDEBLAD kostchef i Hylte kommun

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden