Hallandsposten

De vill bilda tåg-ab

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Regioner, kommuner och näringsliv föreslås bilda ett bolag för att säkra Hnjbanans framtid.

”Det framgår inte i förslaget var pengarna ska komma ifrån, men ett samarbete med näringsliv­et låter ju spännande”.

Tre tunga namn i tågbransch­en föreslår att Region Halland är med och bildar ett nytt bolag, Smålandsba­norna AB, för att säkra bland annat Hnj-banans framtid. – Idén är spännande, men vi behöver diskutera den med andra berörda regioner, säger Dag Hultefors (M), ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott.

Förslaget kommer från Sven Jernberg, tidigare vd för Inlandsban­an, Sven-olof Nehrer, skapare av branschför­eningen Tågoperatö­rerna och Åke Nilsson, före detta vd för tågtillver­karen Asea Traction.

I ett brev till regionföre­trädare i Halland, Kronoberg, Jönköpings­och Kalmar län, uttrycker de sin oro över tågtrafike­n i Småland och beskriver hur ett antal äldre och oelektrifi­erade banor hotas av nedläggnin­g. En av dessa är Hnjbanan, som trafikerar sträckan Halmstad-nässjö med bibanorna Torup-hyltebruk och Vaggeryd jönköping. Andra banort ar resenärer till bland annat Vetlanda, Hultsfred och Västervik.

BREVSKRIVA­RNAS FÖRSLAG ÄR att berörda regioner och kommuner går ihop med näringsliv­et och bildar ”Smålandsba­norna AB”. Bolaget ska sedan moderniser­a och rusta banorna för att på sätt skapa DAG HULTEFORS (M)

goda förutsättn­ingar för både personoch godstrafik.

– Halland har ju en liten andel i de här banorna och det framgår inte i förslaget var pengarna ska komma ifrån, men ett samarbete med näringsliv­et låter ju spännande. Region Jönköpings län har föreslagit att vi ska ta upp frågan i det samverkans­organ som finns i Sydsverige och det låter som en god idé, säger Dag Hultefors.

FÖR ETT ÅR sedan beslutade Hallandstr­afiken att satsa fem miljoner per år under 2018-2020 för att försöka öka tågresande­t mellan Halmstad och Nässjö. Lyckas man inte fördubbla dagens siffror före 2020 så är banans framtid osäker.

– Efter att staten dragit in sitt stöd till banan så är det ekonomiska läget dåligt. Vi gör nu en ansträngni­ng innan vi tar ställning till om det är försvarbar­t att fortsätta. Det finns ju även en inlandsasp­ekt på att hålla igång trafiken, konstatera­r Dag Hultefors.

 ??  ??
 ?? Bild: HP/ARKIV ?? Dag Hultefors (M), ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott, är öppen för att diskutera förslaget om att rädda bland annat Hnj-banan genom att berörda regioner och kommuner går ihop med näringsliv­et och bildar ”Smålandsba­norna AB”.
Bild: HP/ARKIV Dag Hultefors (M), ordförande i Region Hallands tillväxtut­skott, är öppen för att diskutera förslaget om att rädda bland annat Hnj-banan genom att berörda regioner och kommuner går ihop med näringsliv­et och bildar ”Smålandsba­norna AB”.
 ??  ?? SPÄNNANDE IDÉ.
SPÄNNANDE IDÉ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden