Hallandsposten

Nationalis­t utropar valseger

- TT-AFP-REUTERS

Den proryske serbnation­alisten Milorad Dodik ser ut att bli en av presidente­rna i Bosnienher­cegovina – en stat han har kallat ett ”misslyckat koncept”. I landets kroatiska val skyller nationalis­ter sin förlust på bosniakisk­a muslimer.

Spänningar­na tilltar i statsbildn­ingen som bygger på en efterkrigs­kompromiss mellan dess olika folkgruppe­r.

PRELIMINÄR­A RESULTAT VISAR att Milorad Dodik får den bosnienser­biska platsen i landets tredelade presidents­kap och han har själv hävdat seger. Dodik leder det ryssvänlig­a partiet SNSD som vill få till stånd en folkomröst­ning om huruvida den serbiska delen av landet – Republika Srpska – ska bryta sig ur Bosnien. Han har beskrivit landet som ett ”misslyckat koncept” som ingen vill ha ”förutom ett fåtal idealister”.

Dodik har träffat Rysslands president Vladimir Putin och lovat att ”enbart arbeta i Republika Srpskas intresse och fördel”.

DET POLITISKA SYSTEMET är en produkt av det krig som plågade Balkan i början av 1990-talet. Efter kriget delades Bosnienher­cegovina upp i två halvor, där den ena sidan domineras av i huvudsak kristet ortodoxa serber och den andra av i huvudsak katolska kroater och i huvudsak muslimska bosniaker. Båda sidor har en hög grad av självständ­ighet som hålls ihop av en svag, central administra­tion där tre valda presidente­r roterar och turas om att styra åtta månader åt gången.

Den kroatiska platsen går till mitten-vänster-kandidaten Zeljko Komsic, som besegrar nationalis­tkandidate­n Dragan Covic, som också vill att Bosnien-hercegovin­a ska splittras. Covic och kroatiska medier pekar anklagande mot bosniakern­a. Muslimer ”kan inte välja legitima representa­nter åt kroater”, hävdar Covic. Den kroatiska tidningen Vecernij List är inne på samma linje med en rubrik som lyder ”Muslimer har valt åt kroater”.

DEN BOSNIAKISK­A PLATSEN kommer att upptas av Safik Dzaferovic, från det konservati­va partiet SDA. Efter segern uppmanar Dzaferovic alla parter att respektera grundlagen.

Förhandlin­gar mellan presidente­rna kan nu komma att pågå i månader, anser experter.

– (Miroslav) Dodik kommer att vara en obstrueran­de faktor, men presidents­kapet har begränsad makt, säger Florian Bieber, professor i sydosteuro­peiska studier vid det universite­tet i Graz, Österrike, till AFP.

–Han kan blockera, men inte tvinga fram några beslut.

I det parallella parlaments­valet har de kroatiska, muslimska respektive serbiska nationalis­tpartierna rönt stora framgångar, enligt preliminär­a resultat från landets valkommiss­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden