Hallandsposten

Alliansens besked att man vill styra Halmstad är friskt vågat, men en stor utmaning väntar.

HÄLFTEN VUNNET. Alliansens besked att man vill styra Halmstad är friskt vågat. Men det blir ingen lätt uppgift att regera kommunen med en svag minoritet.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 10/10. ”Det är en helt unik situation i Halmstad.” Moderaten Jonas Bergmans uttalande på tisdagens pressträff är det som kanske bäst sammanfatt­ar beskedet från Alliansen i Halmstad.

De fyra partierna har nu kommit överens om att tillsamman­s och ensamma styra kommunen de kommande fyra åren. Detta trots att partierna totalt bara har 31 mandat av kommunfull­mäktiges 71.

ATT STYRA EN kommun i minoritet är egentligen inget ovanligt, men då handlar det ofta om att det saknas majoritet i fullmäktig­e, men att den största konstellat­ionen har makten i de kommunala nämnderna.

Så blir det inte Halmstad där Alliansen av egen kraft i till exempel kommunstyr­elsen bara får 7 platser av totalt 15. Det innebär att det blir ett svagt minoritets­styre där det kommer att krävas mycket samtal, förhandlin­gar och kompromiss­er mellan partierna och över blockgräns­en för att lotsa förslagen genom de kommunala beslutspro­cesserna.

Det är också därför Alliansen är noga med att poängtera sin ödmjukhet för hur man vill styra. Ödmjukhete­n är inte spelad utan ett reellt faktum. Det är en rejäl utmaning att styra kommunen utan att ha makten i kommunstyr­elsen och i nämnderna.

Sedan valet den 9 september har det rått febril aktivitet mellan partierna för att göra upp om ett nytt styre i Halmstads kommun. Men det har uppenbarli­gen gått trögt.

Från allianshål­l hävdas det att man varit villig att samarbeta över blockgräns­en men att svaret från Socialdemo­kraterna varit att de vill ingå i ett majoritets­styre. Samma svar uppges Alliansen även ha fått från Miljöparti­et.

Det har alltså varit mycket samtal men ett totalt låst läge. Fram till tisdagens besked från Alliansen. Nu måste de övriga partierna agera.

Vill Miljöparti­et ställa sig utanför allt samarbete och därmed inte få någon representa­tion i nämnderna? Hur kommer Sverigedem­okraterna att agera för att få inflytande som motsvarar deras 10 mandat i fullmäktig­e? Och hur ska de två kommunråd sposterna som är tilldelade opposition­en fördelas? En fråga som Socialdemo­kraterna de facto äger.

PÅ MÅNDAG den 15 oktober samlas det nyvalda kommunfull­mäktige. På dagordning­en finns då att välja en ny kommunstyr­else och att tilldela kommunråd splatserna. Det blir ett högintress­ant sammanträd­e.

När Alliansen nu har kastat tärningen är det upp till övriga partier att agera. För som Jonas Bergman säger så måste framför allt Sverigedem­okraterna nu bekänna färg och visa vilken politik som partiet vill bedriva med till exempel ett eget budgetförs­lag. Ett sådant förslag har väljarna hittills inte sett röken av.

Det är en rejäl utmaning att styra kommunen utan att ha makten i kommunstyr­elsen och i nämnderna.

 ?? Bild: MATTIAS KARLSSON ?? ENAD FRONT. De fyra alliansför­eträdarna vill nu tillsamman­s styra Halmstad. Från vänster i bild Ella Kardemark (KD), Jonas Bergman (M), Jenny Axelsson (C) och Lovisa Aldrin (L).
Bild: MATTIAS KARLSSON ENAD FRONT. De fyra alliansför­eträdarna vill nu tillsamman­s styra Halmstad. Från vänster i bild Ella Kardemark (KD), Jonas Bergman (M), Jenny Axelsson (C) och Lovisa Aldrin (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden