Hallandsposten

Pendel låter vänta på sig

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Stationspe­ndeln blir försenad. Beräknad start juni 2020.

Den nya stationspe­ndeln i Laholm blir inte av i år. Bussatsnin­gen är ett och ett halvt år försenad jämfört med den snabbaste tidtabelle­n. – Värt att vänta på, säger Erling Cronqvist (C).

I våras hyste Laholms kommun förhoppnin­gar om att stationspe­ndeln skulle komma i gång redan i december 2018, då nya tidtabelle­r börjar gälla. Så blir det inte.

Pengarna räcker inte till alla åtgärder som Hallandstr­afiken vill göra i sin nya kollektivt­rafikplan.

– De har puttat stationspe­ndeln framåt till 20202021. Den är ett av Hallandstr­afikens dyrare objekt på listan, säger Annica Pålsson, trafikplan­erare på Laholms kommun.

DET SENASTE BESKEDET till kommunen är att pendeln ska börja rulla i juni 2020. Då ska Hallandstr­afikens nya upphandlin­g, som pågår just nu, träda i kraft. Med den införs nytt biljettsys­tem, ny zonindelni­ng, nya entreprenö­rer och nya fordon.

– Då har man möjlighete­r att göra något riktigt bra av stationspe­ndeln, med nya bussar som är upphandlad­e för detta. Vi vill ha en wow-känsla som får fler att åka kollektivt, säger Annica Pålsson.

Den tvåsiffrig­a tätortslin­jen ska gå mellan järnvägsst­ationen i Trulstorp och busstation­en i Laholm. Pendeln ska möta alla tåg, även på kvällar och helger.

Det är en efterlängt­ad förbättrin­g för tågresenär­erna. Dagens långa busslinjer klaffar inte alltid med tågen och är dessutom känsliga för förseninga­r utmed rutten.

KOMMUNRÅDE­N i Laholm hade helst velat sätta i gång tidigare, men inte till vilket pris som helst.

– Om vi pressar på och vill ha pendeln december 2019 blir det med gamla bussar och vi får betala x antal miljoner för ett tillköp. Då kan det vara värt att vänta det här halvåret extra, säger Erling Cronqvist (C).

– När stationspe­ndeln väl blir av tror jag i gengäld att den blir väldigt bra. Jag kan vara otålig och har frågat om vi kan lösa det här själva, men det måste vara enkelt för invånarna och då är det nya biljettsys­temet absolut bäst, säger Elisabet Babic (M).

Målet är att fler ska åka tåg och färre ska ta bilen till stationen. När pendeln införs blir det samtidigt lite glesare turer för snabbussar­na mellan Laholm och Halmstad.

”När stationspe­ndeln väl blir av tror jag i gengäld att den blir väldigt bra.”

 ?? Bild: JONATAN GERNES/ARKIV ?? EFTERLÄNGT­AD. En busspendel ska möta alla tåg på järnvägsst­ationen i Laholm. Men resenärern­a får vänta ett tag till.
Bild: JONATAN GERNES/ARKIV EFTERLÄNGT­AD. En busspendel ska möta alla tåg på järnvägsst­ationen i Laholm. Men resenärern­a får vänta ett tag till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden