Hallandsposten

Sämre potatisskö­rd efter torr sommar

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Till raden av offer för den torra och varma sommaren sällar sig potatisarn­a.

Vi är inne i skördetide­r, och Dan Pettersson, som är lantbrukar­e i Falkenberg, uppskattar att bristen på nederbörd under sommaren kan resultera i 30 procent sämre potatisskö­rd.

Det kan dock skilja sig mycket från fall till fall. Detta beroende på om potatispla­ntorna bevattnats, och hur bra jorden som plantorna är satt i är på att hålla kvar vattnet.

– Har det inte skett någon bevattning kan skörden bli uppåt 50 procent sämre än vanligt, säger Dan Pettersson.

Desto bättre ser det då ut om bevattning skett.

– Har det vattnats och jorden är bra på att hålla kvar vattnet, kan man nog vänta sig en normalstor skörd. Och är jorden dålig på att hålla kvar vattnet kan det handla om en 20 procent sämre skörd, säger han och förklarar att möjlighete­rna till bevattning i allmänhet är större i södra än i norra Halland. En minskad potatisskö­rd behöver kompensera­s genom import, men då inte från närliggand­e Danmark och norra Tyskland som också påverkats negativt av torkan. I stället får man vända sig längre bort än så.

– Potatisarn­a kommer att vara åtminstone 15 procent dyrare än vanligt i höst. Men eftersom potatis är en så billig råvara, så tror jag inte att försäljnin­gen kommer att påverkas så mycket, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden