Hallandsposten

Försäljnin­gen av energidryc­k har ökat stort

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Försäljnin­gen av energidryc­ker har ökat explosions­artat. Ungdomar står för en stor del av konsumtion­en. För många unga människor är det inte konstigare att dricka energidryc­k än att ta en cola.

Butikens drickakyl är full av dem. Men det räcker inte. Butikshyll­orna fullkomlig­t dignar av olika former av energidryc­ker. Och de finns i massvis av olika smaker. Celsius, Red bull och Nocco är bara några exempel på varumärken som sägs ge en extra kick eller uppiggande effekt till den som dricker. Bland ungdomar runt om i landet har drickandet på vissa håll varit så frekvent att skola och polis slagit larm och som ett svar på det har Svensk dagligvaru­handel sedan ett antal år valt att införa en frivillig 15-årsgräns för inköp av energidryc­ker.

– Som privatpers­on är jag egentligen rätt så neutral i den här frågan. Allting som har socker i sig är ju också dåligt för hälsan och då skulle man kunna tänka sig att vi ska göra likadant med konfektyr till exempel.

– Men samtidigt, finns det ju studier som visar att de här energidryc­kerna inte är så bra, så på det sättet tycker jag att gränsen är bra, säger Niclas Johansson, kolonialan­svarig på Hemköp.

SVENSKA Livsmedels­verket däremot har en annan syn på saken. De menar att man inte kan visa att dryckerna är farliga så länge man dricker i måttliga mängder och därför får de fortsätta att säljas. I stället har man valt att förse dem med olika former av varningste­xter. Farliga eller ej. Energidryc­kerna är hur som helst riktiga storsäljar­e.

– Det är ju så trenden ser ut. För människor mellan 15 och 40 har de här dryckerna blivit en självklarh­et. Många väljer det i stället för till exempel cola, säger han.

EFTERSOM HEMKÖP inne i centrala Halmstad är en butik dit man går för att handla precis det man ska ha för dagen eller stunden har deras totala försäljnin­g av sötade drycker ökat.

– Vi kan inte se att försäljnin­gen av vanlig läsk minskat, men i andra livsmedels­affärer, där man handlar lite mer på längre sikt kan det nog vara så, säger Niclas.

Debatten om energidryc­kernas eventuella farlighet har varit på tapeten nästan lika länge som de funnits. Just nu utreder Livsmedels­verket om man bör begränsa tillgången till den här typen av dryck till barn. I december ska de redovisa sitt uppdrag.

 ??  ?? Mer på webben! Läs tidigare artiklar på hallandspo­sten.se
Mer på webben! Läs tidigare artiklar på hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden