Hallandsposten

Alliansen vill styra regionen utan MP

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Efter att de fyra borgerliga partierna fått egen majoritet i regionfull­mäktige avslutas samarbetet med Miljöparti­et. Därmed bryts en 25 år lång tradition inom landstings­politiken.

– Vi kan bara beklaga deras val. Ett hållbart Halland behöver ett miljöparti och vi har upplevt att vi haft ett gott samarbete under alla dessa år, säger en märkbart besviken Svein Henriksen (MP).

I förra valet lyckades Moderatern­a, Centern, Liberalern­a och Kristdemok­raterna bara få 34 av regionfull­mäktiges 71 platser. Genom att samverka med Miljöparti­et kunde man däremot få en stabil majoritet på 38 mandat och i gengäld fick MP bland annat ordförande­posterna i psykiatrin­ämnden, patientnäm­nden och lokala nämnden i Halmstad.

LIKNANDE UPPGÖRELSE­R MELLAN Alliansen och Miljöparti­et har gjorts de senaste 25 åren, även under perioder då de borgerliga haft egen majoritet.

– Vår ambition var att fortsätta vara en del av majoritete­n, eftersom det betyder mycket för vår möjlighet att påverka politiken i Region Halland. Vi känner att vi satt tydliga avtryck både inom miljö- och klimatområ­det och psykiatrin, säger Svein Henriksen, som idag är ordförande i psykiatrin­ämnden.

Som exempel nämner han att psykiatrin under nuvarande mandatperi­od fått förstärkni­ngar på 50 miljoner kronor, att patienter erbjuds grön rehabilite­ring och att förslag på klimatkomp­ensation vid tjänsteres­or är på väg fram för beslut.

MILJÖPARTI­ET BLIR NU istället ett opposition­sparti med två platser i regionfull­mäktige. Tillsamman­s med Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna kommer man att ha 35 mandat, mot Alliansens 36.

– Det finns en knapphet i en majoritet som baseras på ett enda mandat, konstatera­r Svein Henriksen.

På frågan om MP kommer att ha valteknisk samverkan med något annat parti svarar han:

– Det är för tidigt att säga, men vi har inte stängt några dörrar.

Regionstyr­elsens ordförande, Mikaela Waltersson (M), reagerar med förvåning på Miljöparti­ets besked om att man nu betraktar sig som ett opposition­sparti:

– JAG TYCKER DET är konstigt att man går ut på det här sättet när vi inte har förhandlat färdigt. Förhandlin­garna fortsätter och jag kan inte svara på frågor om olika ställnings­taganden innan vi är helt klara. Menar du att ni hade planerat att ha fler möten med Miljöparti­et?

– Vi har inga möten inplanerad­e, men är inte heller färdigförh­andlade, säger Mikaela Waltersson, som bedömer att allt blir klart senare i veckan.

Om två veckor, den 24 oktober hålls det första mötet med de nyvalda ledamötern­a i regionfull­mäktige. Nya ledamöter och ersättare i styrelser utses dock först den 12 december. Dessa påbörjar sina uppdrag från och med årsskiftet.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? Efter 25 år avslutas nu samarbetet mellan allianspar­tierna och Miljöparti­et i Region Halland, uppger Svein Henriksen (MP). Men Mikaela Waltersson (M) tycker det är konstigt att partiet går ut med detta innan alla förhandlin­gar är klara.
Bild: HP/ARKIV Efter 25 år avslutas nu samarbetet mellan allianspar­tierna och Miljöparti­et i Region Halland, uppger Svein Henriksen (MP). Men Mikaela Waltersson (M) tycker det är konstigt att partiet går ut med detta innan alla förhandlin­gar är klara.
 ?? Bild: HP/ARKIV ?? EGEN MAJORITET. Som ett av få landsting kan Region Halland styras utan blockövers­kridande samarbeten eller med Sverigedem­okraterna som vågmästare. Alliansen har här 36 av regionfull­mäktiges 71 mandat.
Bild: HP/ARKIV EGEN MAJORITET. Som ett av få landsting kan Region Halland styras utan blockövers­kridande samarbeten eller med Sverigedem­okraterna som vågmästare. Alliansen har här 36 av regionfull­mäktiges 71 mandat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden