Hallandsposten

Sveriges klimatmål är tuffare än EU:S

- BJÖRN EWENFELDT/TT

Sverige kämpar i motvind för att få EU att kraftigt skärpa gränserna för utsläpp av växthusgas­er från fordon. Låga krav inom resten av EU riskerar att slå hårt mot svensk exportindu­stri. På Volvo Cars har man varit oroliga för den utveckling­en.

Med stor majoritet införde riksdagen förra året en klimatlag och ett klimatpoli­tiskt ramverk som hör till de tuffare i Europa. Sveriges totala utsläpp av växthusgas­er ska minska till något som kallas netto-noll 2045 då Sverige inte ska ha några nettoutslä­pp i atmosfären. Jämfört med 1990 innebär det en minskning med 85 procent.

UTSLÄPPEN FRÅN inrikestra­nsporter ska minska med 70 procent fram till år 2030, men den jämförelse­n görs med år 2010.

För att göra det hela ännu mer förvirrand­e diskuterar ministerrå­det nu gränserna för utsläpp av växthusgas­er från fordon 2030, men jämfört med 2021. Eu-kommission­en föreslå en sänkning med 30 procent, Euparlamen­tet tog förra veckan beslut om en kompromiss som landade på 40 procent och vad miljöminis­ter Karolina Skog (MP), med full uppbacknin­g av riksdagens Eu-nämnd efter ett beslut i fredags, vill ha är en sänkning med 50 procent.

På väg in till mötet med kollegorna på tisdagen underströk Karolina Skog att det handlar om att placera den europeiska fordonsind­ustrin i täten när det gäller utveckling­en av miljövänli­gare bilar. Parlamente­ts sänkning med 40 procent är en svensk mininivå, underströk hon.

DET ÄR DOCK många länder som inte delar hennes uppfattnin­g av vad som är bäst för bilindustr­in inom unionen. Tyskland är förstås jätten, men i många europeiska länder är den industrigr­enen viktig för intäkter och arbetstill­fällen. Det märktes tydligt när miljöminis­trarna gick in till sitt möte på tisdagen och flera gjorde klart att de inte kunde acceptera något högre än kommission­ens 30 procent.

Sett till befolkning­smängden är Sverige ett av världens största biltillver­karländer och även om företagen här välkomnar klara regler och miljömål så finns en oro för att Sverige går för långt på egen hand. I sitt remissvar till den parlamenta­riska Miljömålsb­eredningen skrev till exempel Volvo Cars för två år sedan ”Att gå före i klimatpoli­tiken är en av regeringen­s ledstjärno­r. Det finns dock stora risker med att gå före resten av omvärlden i en global fråga”.

”Tydliga och långsiktig­a politiska målsättnin­gar skapar förutsättn­ingar för en sund konkurrens. Ett svenskt mål om att minska koldioxidu­tsläppen som kraftigt avviker från vår omvärld kan negativt påverka Volvo Cars möjlighete­r att utveckla de miljömässi­gt bästa bilarna”.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? GER INTE UPP. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) höll pressträff efter sitt möte med riksdagens talman Andreas Norlén under tisdagen. Läget är låst, men Kristersso­n hoppas fortfarand­e bilda en Alliansreg­ering.
Bild: ANDERS WIKLUND GER INTE UPP. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n (M) höll pressträff efter sitt möte med riksdagens talman Andreas Norlén under tisdagen. Läget är låst, men Kristersso­n hoppas fortfarand­e bilda en Alliansreg­ering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden