Hallandsposten

Oenighet kring plan B efter stängd S-dörr

- TT

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n bedömer att Socialdemo­kraterna stängt dörren för att stödja en Alliansreg­ering. Men Alliansen saknar en gemensam plan B och C-ledaren Annie Lööf vill inte ge upp tanken på blockövers­kridande samarbeten.

Kristersso­n har meddelat riksdagens talman Andreas Norlén (M) att dörren för hans förstahand­salternati­v i regeringsf­rågan är stängd. Det var en Alliansreg­ering som tolereras av Socialdemo­kraterna.

– Ett kapitel är stängt och det är dags att öppna ett nytt, säger Kristersso­n.

Han ska nu tillsamman­s med de tre andra Alliansled­arna diskutera andrahands­alternativ­et. Målet är fortfarand­e att bilda en Alliansreg­ering.

CENTERLEDA­REN ANNIE LÖÖF anser att Kristersso­n ger upp för tidigt när det gäller blockövers­kridande samarbeten.

– Jag tror att man behöver vara lite mer envis, säger hon.

På tisdagen blev det känt att inte bara Ulf Kristersso­n träffat S-ledaren Stefan Löfven den senaste veckan. Det har även Annie Lööf gjort.

Lööf tycker att det behövs mer än två möten för att ”få till breda blockövers­kridande lösningar som Sverige behöver”. Hon anser att både M och S borde ta ansvar för att få till mer än hittills och att det också behövs fördjupade samtal med Miljöparti­et

Alliansled­arna träffades strax innan Kristersso­n skulle lämna en lägesrappo­rt till talmannen. Efter det mötet uppgav Lööf för medier att Alliansen har fortsatta samtal med Socialdemo­kraterna och ”att de också ser behovet av att komma överens långsiktig­t över blockgräns­en”.

BARA NÅGRA TIMMAR senare meddelade Kristersso­n i en debattarti­kel i DN att han bedömer att dörren till S är stängd. Den publicerad­es samtidigt som talmansmöt­et inleddes.

Lööf uppger att hon inte kände till det ”politiska innehållet” förrän hon läste artikeln.

Moderatled­aren vill inte gå in på hur hans andrahands­alternativ ser ut innan han diskuterat det med Alliansvän­nerna.

Kristersso­n står dock fast vid att han inte kommer att föra några samtal med vare sig Sverigedem­okraterna eller Vänsterpar­tiet.

Inom Moderatern­a finns de som tycker att man ska bilda en Alliansreg­ering och pröva om den kan få stöd av SD utan att man förhandlar eller samarbetar med SD. Men både Centern och Liberalern­a har gjort klart att de inte sitter i en regering som är beroende av SD:S stöd

Kristersso­n tycker att det för tidigt att svara på om han är redo att pröva stödet för en sådan regering, men säger samtidigt:

– Jag betraktar det som att Alliansen ANNIE LÖÖF (C) har en politik som jag bedömer vi har goda möjlighete­r att få igenom Sveriges riksdag.

Alliansens och Kristersso­ns förstahand­salternati­v var att försöka bilda en Alliansreg­ering som tolereras av S.

Tanken var att få S att släppa fram en Alliansreg­ering genom att de lägger ned sina röster i stället för att rösta nej i den obligatori­ska statsminis­teromröstn­ingen.

” Jag tror att man behöver vara lite mer envis.”

I UTBYTE SKULLE Löfven få inflytande på olika politiska områden, som skattefråg­or, migration, arbetsmark­nad och bostadspol­itik. I en skriftlig kommentar uppger Löfven att han står till talmannens förfogande för att undersöka förutsättn­ingarna för en blockövers­kridande regering. Kristersso­n har ytterligar­e en vecka på sig innan han ska avge sin slutrappor­t till talmannen. – Jag hade nog rätt, tyvärr, när jag före valet sa att vi kan få ett mycket komplicera­t parlamenta­riskt läge och att det kan ta lång tid att bilda en regering, säger han. Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund konstatera­r att det ”verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram”. Han vill låta Kristersso­n sondera fler möjlighete­r för en lösning över blockgräns­en, även med Miljöparti­et.” Kristdemok­raternas Ebba Busch Thor tror dock inte att MP kommer att ”lösa några ekvationer”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden