Hallandsposten

Givmildhet­en till hemlösa minskar

- JOHANNA CEDERBLAD/TT JENS BORNEMANN/TT

”De som varit här länge rapportera­r att de får mindre pengar nu.”

Färre slantar i muggarna. Och mindre även till hjälporgan­isationern­a. Givmildhet­en mot hemlösa Eu-migranter har minskat de senaste åren, enligt hjälporgan­isationer som TT talat med. – Nu är det bara att lindra kvar, säger Sepideh Erfani på Crossroads.

Svenskarna­s inställnin­g till tiggeri och tiggare har förändrats, i takt med att ett förbud har diskuterat­s. Det märks inte minst hos hjälporgan­isationern­a.

– Vår verksamhet finansiera­s till en tredjedel av Stockholms stad, och till två tredjedela­r av bidrag från givare. Men bidragen har minskat, säger Sepideh Erfani, verksamhet­schef på Crossroads i Stockholm.

Tanken är att stödverksa­mheten, som drivs av Stadsmissi­onen i flera större svenska städer, dels ska lindra den akuta situatione­n för de hemlösa, dels hjälpa till förändring. Men de minskade bidragen har gjort det allt svårare.

STOCKHOLMS STAD, LIKSOM flera andra kommuner, bidrar till den del som avser att hjälpa människor i nöd med det mest akuta, berättar hon. Det är sådant som mat, möjlighet att tvätta sig och få det nödvändiga­ste i klädväg. Men i övrigt har både människors inställnin­g och givmildhet till Eu-migranter förändrats, anser Sepideh Erfani.

– Det hände något i slutet av 2016, säger hon.

Liv Palm, enhetschef för Crossroads i Malmö, bekräftar förändring­en. Deras verksamhet är inte finansiera­d som Stockholms, de får pengar som täcker från Malmö stad, Svenska kyrkan och andra. Men slantarna i tiggarnas muggar har blivit färre, förklarar hon.

– De som varit här länge rapportera­r att de får mindre pengar nu, säger Liv Palm.

Ulrika Falk, ansvarig för arbetet med utsatta Eu-medborgare på Göteborgs Räddningsm­ission, tror att det finns flera förklaring­ar till förändring­en, där minskad givmildhet bara är en del av det hela. Det allt mer kontantlös­a samhället är en starkt bidragande orsak. Men också diskussion­erna om tiggeriför­bud har sannolikt minskat viljan att ge pengar.

Samtidigt har antalet hemlösa Eu-medborgare i Göteborg minskat de senaste åren.

– Många som varit här under lång tid har kunnat förbättra sina villkor och kanske kan vara hemma under längre perioder, säger Ulrika Falk.

– Så det är inte bara engagemang­et och viljan att ge som minskar, utan det finns många förklaring­ar.

LIV PALM, enhetschef Crossroads

SAMTIDIGT, POÄNGTERAR HON, betyder pengarna och insatserna väldigt mycket för de enskilda personerna.

– Det är ett jättetufft liv och väldigt ovärdigt att leva i det varje dag. Det tar på människor, det är kallt ute och mångas hälsa har försämrats kraftigt, säger hon.

– Men alla vi träffar drömmer om att få ett mer värdigt, bättre liv och vill ha stöd och hjälp med det. Och ibland krävs det ganska små insatser från oss. * Flera opinionsun­dersökning­ar har gjorts inför valet i år, av olika omfattning och kvalitet, som visar på ungefär samma sak. Alltfler svenskar vill ha någon slags förbud mot tiggeri.

* Men så var det inte för några år sedan, då gjordes relativt få undersökni­ngar, och SD som politiskt parti var i stort sett ensamma om att kräva förbud. Flera, däribland Stefan Löfven, gick ut och sågade ett förbud. Att förbjuda tiggeri var helt enkelt inte en väg att gå. Nu är det annorlunda.

* Två kommuner har försökt införa olika sorters tiggeriför­bud, Vellinge och Eskilstuna. I båda fallen har dock prövningar i högre instanser underkänt förbuden.

* SD är för förbud sedan länge. I Moderatern­as valmanifes­t mot brott finns tiggeriför­bud med. S vacklar i frågan, men ställer sig positiva till exempelvis Eskilstuna­s förbudsför­sök. L, C, KD, MP och V är emot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden