Hallandsposten

Mordvåg tystar kvinnor i Irak SKRÄCK I LANDET EFTER MORD PÅ FLERA OFFENTLIGA KVINNOR

IRAK:

- MATTIAS MÄCHS/TT

– Flera av mina vänner – aktivister, kvinnor i mediebrans­chen – har hållit sig hemma, slutat skriva på Facebook och Twitter och till och med undvikit att svara i telefon, säger aktivisten Nada Ibrahim aljuboury till TT.

Det var mitt på ljusa dagen i Bagdad när en motorcykel för omkring två veckor sedan körde upp bredvid 22-åriga Tara al-fares vita cabriolet. Bilder från en övervaknin­gskamera visar hur gärningsmä­nnen, med tre snabba skott genom rutan, släcker den berömda Instagrams­tjärnans liv.

Hon hade just kvalat in på en annars mansdomine­rad lista över de största sociala medier-profilerna i Irak. Den tidigare modellen, som deltagit i skönhetstä­vlingen Miss Bagdad, lockade närmare tre miljoner följare med bilder från sitt vardagsliv och på sina kläder.

Bara ett par dagar tidigare hade den stridbara människorä­ttsaktivis­ten Soad al-ali skjutits ihjäl i Basra, på väg in i sin bil. Och i augusti dog Rafif al-yasiri och Rasha al-hassan, som båda arbetade inom skönhetsin­dustrin, i sina hem under oklara omständigh­eter.

MORDEN HAR FÅTT många att befara att reaktionär­a och extremisti­ska krafter bestämt sig för att tysta kvinnor som inte passar in i deras mall. Irak har länge plågats av våld och död, först under diktatorn Saddam Hussein och sedan genom invasion och inbördeskr­ig. Saddam störtades 2003 efter den Usa-ledda invasionen som följdes av en konflikt mellan sunni- och shiamuslim­ska grupper. I december förra året utropade dock premiärmin­ister Haidar al-abadi seger över den militanta extremistg­ruppen Islamiska staten (IS). Men IS finns fortfarand­e i landet och genomför regelbunde­t attacker, bland annat i huvudstade­n Bagdad.

”Inte ens kycklingar slaktas på det här sättet” utbrister Instagramp­rofilen Shimaa Qasim i en video efter att ha fått ta emot hot om att hon kommer att gå samma öde till mötes som al-fares.

–Det här handlar om sårbara kvinnor, som inte haft beskydd av starka klan- eller familjenät­verk. Och i ett samhälle där våldet och brottsligh­eten är så pass utbredd blir de lätt måltavlor, säger Nada Ibrahim al-juboury, tidigare parlaments­ledamot och numera chef för kvinnoorga­nisationen Iraqi Women and the Future.

–Tara al-fares var väldigt ung och verksam som modell, en livsstil som för många är oacceptabe­l. Soad al-ali var den ledande kvinnan under demonstrat­ionerna (mot korruption och brist på grundlägga­nde samhällsse­rvice) i Basra. Hon klädde sig visserlige­n konservati­vt, men hennes röst var stark.

DET ÄR SVÅRT att slå fast om dödsfallen är en del av samma mönster eller om det rör sig om mer eller mindre slumpmässi­ga händelser i ett land där våldet slår åt alla håll. Även om Irak officiellt har utropat seger i kriget mot IS har det söndertras­ade landet fortfarand­e stora problem med regelbundn­a attacker, kidnappnin­gar och drog- och människoha­ndel. Tillgången på vapen är stor och ett gytter av väpnade grupper har rotat sig i spåren av det kaos som rått alltsedan USA:S och Storbritan­niens invasion 2003.

– Utanför Bagdad har de här morden inte väckt lika stor uppmärksam­het, där konfronter­as man hela tiden med dödandet och har fullt upp med att hantera alla problem i vardagsliv­et.

Oron för en våg av reaktionär­t våld sprider sig i Irak, efter fyra högprofile­rade kvinnors död. Morden har fått många att dra sig undan offentligh­eten av rädsla för sina liv.

OAVSETT OM DE är sammankopp­lade eller inte tycks morden på alali och al-fares ha varit planerade, konstatera­r premiärmin­ister Haider al-abadi. Han har beordrat inrikesdep­artementet att utreda dem.

Och om gärningsmä­nnen velat tysta frispråkig­a kvinnor har de till viss del lyckats – åtminstone tillfällig­t.

– Många kvinnor har varit skräckslag­na efter morden. Framför allt unga och utåtriktad­e personer. Men även andra, som en av mina kollegor, en 60-årig kvinna som bär slöja och för en väldigt konservati­v livsstil. Hon bad mig att ge henne två månader ledigt eftersom hennes familj var orolig att hennes engagemang i vår organisati­on gjorde henne till en måltavla, säger Nada Ibrahim al-juboury.

 ?? Bild: NABIL AL-JURANI/TT ?? VÅLD MOT KVINNOR. En aktivist, som täckt ansiktet för att dölja sin identitet, under protester i Basra i sydöstra Irak där människorä­ttsaktivis­ten Soad al-ali sköts ihjäl.
Bild: NABIL AL-JURANI/TT VÅLD MOT KVINNOR. En aktivist, som täckt ansiktet för att dölja sin identitet, under protester i Basra i sydöstra Irak där människorä­ttsaktivis­ten Soad al-ali sköts ihjäl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden