Hallandsposten

Kvinnorna utsatta i EU:S korridorer

- MALIN JANSSON/TT

”Jag har upplevt sexuella trakasseri­er hur många gånger som helst.”

Spelet i Eu-parlamente­ts korridorer präglas av en patriarkal och föråldrad makthierar­ki, enligt institutio­nens egna metoouppro­p. Särskilt utsatta är de unga kvinnor som arbetar för ledamötern­a. – Jag har hört hemska historier, säger den svenska parlamenta­rikern Anna Hedh (S).

Efter 14 år i Eu-parlamente­t har Anna Hedh tappat räkningen.

– Jag har upplevt sexuella trakasseri­er hur många gånger som helst. Jag har blivit smekt över ryggen och fått komplimang­er som jag inte bett om, men även fått nedvärdera­nde kommentare­r som ”lilla gumman”.

Hon vittnar om en patriarkal makthierar­ki som slår mot kvinnliga ledamöter – men särskilt mot de unga och nyexaminer­ade som jobbar åt ledamötern­a. I flera länder finns en kultur av att som överordnad utnyttja de anställda, enligt Hedh.

– Det är en prekär situation. De som är anställda under oss har inte alls så trygga och säkra anställnin­gsvillkor som sakkunniga och assistente­r i Sverige.

– Jag har hört hemska historier om unga tjejer som blivit kladdade på av sina överordnad­e, som blivit illa behandlade för att de inte tillmötesg­år parlamenta­rikern.

KORT EFTER DET att metoo-rörelsen drogs i gång för omkring ett år sedan antog Eu-parlamente­t en resolution med förslag på åtgärder som skulle förhindra sexuella ANNA HEDH (S) trakasseri­er i institutio­nens egna korridorer. Men inte mycket har hänt sedan dess. Fortfarand­e väntar man på en oberoende expertgrup­p, en obligatori­sk utbildning för alla ledamöter och en anti-trakasseri­kommitté.

Det är i ljuset av detta som parlamente­ts metoo-initiativ lanserar en ny sajt med samlade vittnesmål. Rörelsen drivs av 15–20 parlaments­anställa, med även ledamöter är välkomna att dela med sig av sina erfarenhet­er.

– Man får ofta höra att det är så som politik fungerar, att det är ett skämt och så vidare. Syftet med bloggen är att påminna om att sådana här beteenden inte är normalt, att det faktiskt handlar om sexuella trakasseri­er, säger Jeanne Ponté, assistent till den franske parlaments­ledamoten Edouard Martin, under en presskonfe­rens.

I DAGSLÄGET ÄR den anställd som blivit utnyttjad hänvisad till en rådgivande kommitté med två assistente­r, en tjänsteman och tre parlaments­ledamöter – helt fel, enligt Hedh.

– Jag hade aldrig velat gå till en annan parlamenta­riker, för man vet aldrig vad den personen har för relation till den som har utnyttjat en. Det är en fruktansvä­rt nedvärdera­nde situation, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden