Hallandsposten

USA:S Fn-ambassadör lämnar sitt jobb

- TT-REUTERS

USA:S Fn-ambassasdö­r Nikki Haley kommer att lämna sin post vid årsskiftet, bekräftar hon och Donald Trump vid en pressträff i Vita huset.

Nyhetssajt­en Axios rapportera­r att Fn-ambassadör­en meddelade presidente­n sitt besked vid ett möte dem emellan förra veckan.

Vid pressträff­en i Ovala rummet sade Donald Trump att Nikki Haley redan för ett halvår sedan sade sig vilja vara ledig en tid.

Det finns ”ett antal personer” som skulle vilja ta över ambassadör­sjobbet när Haley lämnar vid årsskiftet, enligt presidente­n, som siktar på att utse en ny Fn-ambassadör inom två till tre veckor.

NIKKI HALEY BESKRIVER det som att hon gått till jobbet i kroppspans­ar ”för att försvara USA” och talar om ett intensivt diplomatis­kt arbete gentemot bland annat Nordkorea och Iran.

– Länder kanske inte gillar vad vi gör, men de respektera­r vad vi gör, sade Haley.

– DET ÄR EN STOR skillnad i USA:S ställning numera, men USA står starkt på ett sätt som borde göra alla amerikaner stolta.

Hon förklarade sitt beslut att avgå med att de senaste åtta åren har varit intensiva och att det är viktigt som statstjäns­teman att veta när det är dags att lämna över till någon annan.

Haley avfärdade samtidigt spekulatio­ner om att hon förbereder en kampanj inför presidentv­alet 2020 – där kommer hon att stå bakom Trump, enligt henne själv.

Trump hyllar Nikki Haleys ”fantastisk­a” jobb och hoppas att hon kommer tillbaka i en annan roll i framtiden. En ersättare kommer att presentera­s om två till tre veckor, enligt presidente­n.

 ?? Bild: EVAN VUCCI/TT ?? AVGÅR. USA:S Fn-ambassadör Nikki Haley ger i Ovala rummet tillsamman­s med president Donald Trump besked om att hon inom kort lämnar sin post.
Bild: EVAN VUCCI/TT AVGÅR. USA:S Fn-ambassadör Nikki Haley ger i Ovala rummet tillsamman­s med president Donald Trump besked om att hon inom kort lämnar sin post.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden